Maras: Grad Zagreb financijski je nesposoban za obnovu zbog HDZ-a i Bandića

Bruno Konjevic / COPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je u četvrtak da Grad Zagreb nije financijski sposoban za obnovu nakon potresa, a takvim su ga učinili HDZ i gradonačelnik Milan Bandić.

“Po financijskom stanju, odnosno izvršenju proračuna 2019. Grad Zagreb ne da nije spreman za obnovu, nego je pitanje hoćemo li uopće moći funkcionirati i s operativnim troškovima kao da potresa nije bilo”, rekao je Maras na konferenciji za novinare na Zagrebačkom velesajmu gdje se održava sjednica Gradske skupštine.

Maras kaže da nakon dugogodišnjeg vladanja gradonačelnika Bandića i HDZ-a, pomalo bizarno izgleda da HDZ proziva Bandića kada zajedno s njim upravlja Zagrebom skoro četiri godine.

“I ukoliko je Bandić predvodnik ovakvog financijskog stanja u Gradu Zagrebu, onda je HDZ stjegonoša tog financijskog stanja i ne kap nego litre njihovog znoja su ugrađene u financijski loše stanje Grada Zagreba”, ustvrdio je Maras. Kaže da bi tako bilo dobro da se zastupnici HDZ-a nakon tri i pol godine uopće ne javljaju po tom pitanju nego da “zajedno svi skupa pokušamo sjesti i vidjeti kako pripremiti Grad Zagreb za obnovu jer se sutra donosi zakon i za to će trebati izdvojiti milijardu kuna godišnje u narednih 10-ak godina gradskog proračuna”.



Prioritet SDP-a će biti, kako kaže Maras, da Zagreb financijski pripreme za obnovu i da se konačno riješi problem onih koji u ovom trenutku još nemaju riješeno pitanje gdje će biti dok se njihovi domovi obnavljaju.

“Ponuda Grada Zagreba da se smjeste, primjerice u hostel u Remetincu i u neke druge objekte je neozbiljna. Pozivamo gradonačelnika da od 7000 gradskih stanova nađe prostora da se nekoliko tisuća sugrađana u njih smjeste dok se ne riješi pitanje obnove njihovih domova”, poručio je Maras.

Novi potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić

Najavio je da će se dogoditi određene promjene u Klubu gradskih zastupnika SDP-a, te će zastupnici izabrani u Hrvatski sabor izaći iz Gradske skupštine. Istaknuo je i da je novi potpredsjednik Gradske skupštine, umjesto Rajka Ostojića, Matej Mišić.

Mišić je osudio ponašanje gradonačelnika Bandića koji je, kako je rekao, nastavio omalovažavati prvo novinare, onda i gradske zastupnike opozicije, “a sada je nastavio i s omalovažavanjem i vrijeđanjem čak i gradskih zastupnika s kojima čini skupštinsku većinu”.

Izvršenje proračuna Grada Zagreba koji je na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice, kazao je, jasno pokazuje koliko gradonačelnik i Gradska uprava loše i netransparentno raspolažu s gradskim proračunom.

“Od najave suficita u 2019. gdje je Grad Zagreb trebao potrošiti manje nego što je uprihodio, došli smo do samo izvornog duga od preko 400 milijuna kuna. Kumulativno gledano, obveze Grada Zagreba u posljednje dvije godine, dakle dospjela nenaplaćena dugovanja više su od milijardu i tristo milijuna kuna. To je način na koji Grad Zagreb ne može ići dalje, a gradonačelnik jedini odgovor na pitanje financija daje kroz nova zaduženja”, istaknuo je Mišić.

Naglasio je da se i danas na skupštinskoj sjednici ponovno ide u novo zaduženje od 350 milijuna kuna gdje će na to novo zaduženje, ukoliko Skupština da podršku, a Klub zastupnika SDP-a neće, građani Zagreba samo kamate platiti više od 30 milijuna kuna.

Komentari