Manolić: U ovom momentu se ne bih cijepio jer ne bih htio biti kunić za isprobavanje

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Jučer je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u svijetu. Dugovječni bivši političar i obavještajac Josip Manolić, koji je u ožujku proslavio 100. rođendan, komentirao je što misli o cjepivu i bi li uzeo svoju dozu. 

Počelo je masovno cijepljenje protiv korone, a prva osoba koja je cjepivo primila je 90-godišnjakinja iz Sjeverne Irske. U Hrvatskoj cijepljenje protiv koronavirusa još nije počelo, no neki su se, poput članova Nacionalnog stožera već predbilježili za javno procjepljivanje pred kamerama.

Stogodišnji Manolić je za DNEVNIK.hr rekao kako se u aktualnoj pandemiji u zemlji i svijetu osjeća dobro i ne smatra se posebno ugroženim.

“U opasnosti sam kao i svi drugi građani. Stvar je svakog pojedinca da ocijeni realnost opasnosti u kojoj se nalazi. Ovo je nevidljiva opasnost i čovjek mora biti dobro sabran da ocijeni tu opasnost da bi mogao adekvatno odgovoriti – da li bježati s tog mjesta ili poduzeti neke druge korake”, govori Josip Manolić.



Na pitanje bi li se cijepio odgovara potvrdno, ali…

“Cijepio bih se ako i kada bude preporuka za to. U ovih 100 godina života što sam proživio mislim da sam stekao dovoljno životnog iskustva u različitim okolnostima i različitim opasnostima da mogu procijeniti opasnost, a realna opasnost postoji”, kaže.

Smatra da nikakve prisilne mjere oko cijepljenja ne bi imale koristi.

“Cjepivo je jedno kontrolirano zaraženje organizma, i ako ste toga svjesni onda ćete morati donijeti odluku – da li je bolje svjesno zaraziti u količini koja je dozvoljena ili se ne cijepiti. Ja se u ovom momentu vjerojatno ne bih cijepio jer nema cjepiva koje je isprobano, a ne bih htio biti kunić za isprobavanje. Ne želim biti ni agitator ni za ni protiv cijepljenja”, kaže.

“Cjepivo će postati roba na tržištu, a na stručnim ljudima je da ocjene koje cjepivo i na kojem području najbolje odgovara. I kad se stručni ljudi uvjere u to da je određeno cjepivo najbolje za upotrebu onda se toga trebamo držati i cijepiti se, jasna stvar”, poručuje Manolić, piše Dnevnik.hr 

Komentari