Manje ljudi na Sinjskoj alki nego prijašnjih godina, dolazi i cijeli državni vrh

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Sinju i Cetinskoj krajini vrhunac je alkarskih svečanosti. Na 306. Sinjskoj alki snage će odmjeriti 17 alkara kopljanika, među njima čak četiri debitanta. Tom manifestacijom Sinjani obilježavaju važan trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva.

Živo je u Sinju već od najranijeg jutra iako je primjetno da je gužva manja nego u pretpandemijskim godinama, piše HRT. 

Tradicionalno u 6 sati puknule su mačkule sa staroga Grada i krenula je limena glazba, a nakon toga oko 9.30 i tradicionalna alkarska kočija, na ulicama grada navijestiti puku cetinskoga kraja nagovijestiti ovaj uz Veliku Gospu najvažniji i najveći dan u godini.

Alkarski ađutant pozvao je vojnu, svjetovnu i crkvenu vlast na viteško nadmetanje. U 15 sati doći će u alkarske dvore na vojvodin prijam, gdje se formira alkarska četa i kreće prema alkarskom trkalištu.



Svoj dolazak najavio je cijeli državni vrh, i premijer i predsjednik Republike, predsjednik Sabora i brojni ministri.

Gradonačelnik Sinja tražio je da se malo ublaže epidemiološke mjere i da se lokalnim ugostiteljima tijekom alkarskih svečanosti omogući rad nakon ponoći, no Zavod za javno zdravstvo taj je zahtjev odbio.

Sve se održava u skladu s planiranim epidemiološkim mjerama. Radit će se do ponoći, a na alkarskim trkalištima može se samo uz negativan test ili COVID putovnicu.

Komentari