Malenica: Za Visoki kazneni sud predstoji tek izbor predsjednika. Njegovo osnivanje nema veze s Turudićem

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Prostorije za rad budućeg Visokog kaznenog suda (VKS) u zgradi zagrebačkog Županijskog suda su sigurne, a do početka rada VKS-a Državno sudbeno vijeće treba raspisati natječaj za predsjednika tog suda, izvijestio je u utorak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Ministar je naglasio da su pripreme za početak rada Visokog kaznenog suda u Zagrebu započele i prije nego što je donesena odluka o početku njegovog rada. Podsjetio je da je Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo 11 od ukupno 15 sudaca koji će obavljati sudačku dužnost na tom sud, dok će sudac Ivan Turudić obavljati poslove sudske uprave do početka rada suda.

Upitan za sigurnost zgrade zagrebačkog Županijskog suda u kojoj će biti smješten Visoki kazneni sud, a koja je oštećena u potresu, Ivan Malenica je ocijenio da je tijekom listopada obišao buduće prostorije Visokog kaznenog suda. ”Ti prostori su spremni za početak rada”, naglasio je dodajući da do početka rada suda predstoji da DSV raspiše natječaj za predsjednika Visokog kaznenog suda.

Govoreći o kritikama pojedinih sudaca koji smatraju da je taj sud nepotreban, Malenica je naglasio da je taj specijalizirani sud potreban. Pritom je podsjetio kako pravosuđe već ima specijaliziran Visoki prekršajni sud, Visoki trgovački sud i Visoki upravni sud.



”Visoki kazneni sud će biti specijaliziran koji će kao drugostupanjski sud rješavati po žalbama na presude Županijskog suda, Uz to, ostaje i nadležnost Vrhovnog suda RH koji će rješavati po dva izvanredna pravna lijeka, izvanrednom zahtjevu o zaštitu zakonitosti i zahtjevu za izvanredno ispitivanje pravomoćnosti presude. Cilj je bio imati na jednom mjestu specijalizirani kazneni sud koji će biti zadužen za izjednačavanje sudske prakse, a da ostaje nadležnost Vrhovnog suda kakve imaju građanski predmeti”.

Govoreći o učinkovitosti budućeg suda, Malenica je istaknuo da će Visoki kazneni sud rasteretiti Vrhovni sud te da će učinkovitost postići kroz transformiranje specijalizranog suda, ali i kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku radi skraćivanje sudskih postupaka.

Malenica osnivanje novog suda ne povezuje s Turudićem

Upitan za kritike podnositelja prijedloga za ocjenu ustavnosti Visokog kaznenog suda da je budući sud oformljen radi ”kompenzacije” sucu Turudiću koji nije postao sucem Vrhovnog suda, Malenica je rekao da ne povezuje osnivanje suda s tim sucem.

”Odredba o osnivanju Visokog suda je donesena 2011., a tri godine kasnije, ministar pravosuđa iz redova SDP-a Orsat Miljenić nije ukinuo odredbu o VKS-u, već je samo prolongirao stupanje na snagu tog suda. DSV će na temelju natječaja donijeti odluku o predsjedniku Visokog kaznenog suda”, zaključio je Malenica.

Ustavni sud u utorak je odbio prigovore o neustavnosti Visokog kaznenog suda i odredio da će novi sud, koji bi trebao rješavati žalbe na sve prvostupanjske kaznene odluke županijskih sudova, početi s radom 1. siječnja 2021.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Visokog kaznenog suda, čije je osnivanje bivši ministar Dražen Bošnjaković povjerio predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, podnijeli su bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić i njegov stranački kolega, saborski zastupnik Peđa Grbin.

“Ustavni sud nije našao da bi ustanovljavanjem Visokog kaznenog suda i njegovih nadležnosti bio doveden u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni”, priopćio je Ustavni sud. Dodaju da se pritom nisu bavili pitanjem treba li ustanoviti Visoki kazneni sud, budući da je ustanovljavanje, djelokrug, sastav i ustrojstvo sudova u nadležnosti zakonodavca.

Visoki kazneni sud trebao je biti otvoren početkom ove godine. No, početak rada je odgođeno zbog ustavnosudskog postupka, a 11 sudaca koji su izabrani u studenome 2019. nisu bili pozvani na davanje prisege.

Komentari