MALENICA O REFERENDUMU: Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija HTV-a gostovao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Na početku se ministar osvrnuo na jučerašnju odluku Ustavnog suda prema kojoj su COVID potvrde u javnim ustanovama, izuzev fakulteta, u skladu s Ustavom.

– Odluka Ustavnog suda je na tragu onoga što su već donosili vezano uz rad Stožera i COVID potvrde. Rekli su da su COVID potvrde imale legitiman cilj, poručuje Malenica.

U tijeku je postupak vezano uz pokrenute dvije referendumske inicijative, ističe, dodajući da odluke Ustavnog suda nisu “tajmingom” vezane uz referendumske inicijative.– On će sada uslijediti temeljem važećih zakona vezano uz referendum, a Ustavni sud donosi odluke temeljem Zakon RH.

Organizatori inicijativa se ipak pitaju kada će početi prebrojavanje potpisa.

– Postoje određene procedure. I u Saboru, nakon predaje. Bio je sazvan Odbor koji je o tome raspravljao, a onda to ide na plenarnu sjednicu. Potom to dolazi na Vladu koja donosi odluku. Ovdje samo vidim tenzije i pritisak, nema govora o odugovlačenju već o poštivanju procedure. On jest manjkav, ali moramo ga poštivati. Vjerujem da će sutra Vlada dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa, ističe ministar.

Predstavnici referendumske inicijative sudjelovat će u prebrojavanju.

– Teško mi je reći koliko će to trajati, vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, a onda ide daljnja procedura. Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična.

Komentari