MALENICA O REFERENDUMU: Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija HTV-a gostovao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Na početku se ministar osvrnuo na jučerašnju odluku Ustavnog suda prema kojoj su COVID potvrde u javnim ustanovama, izuzev fakulteta, u skladu s Ustavom.

– Odluka Ustavnog suda je na tragu onoga što su već donosili vezano uz rad Stožera i COVID potvrde. Rekli su da su COVID potvrde imale legitiman cilj, poručuje Malenica.

U tijeku je postupak vezano uz pokrenute dvije referendumske inicijative, ističe, dodajući da odluke Ustavnog suda nisu “tajmingom” vezane uz referendumske inicijative.



– On će sada uslijediti temeljem važećih zakona vezano uz referendum, a Ustavni sud donosi odluke temeljem Zakon RH.

Organizatori inicijativa se ipak pitaju kada će početi prebrojavanje potpisa.

– Postoje određene procedure. I u Saboru, nakon predaje. Bio je sazvan Odbor koji je o tome raspravljao, a onda to ide na plenarnu sjednicu. Potom to dolazi na Vladu koja donosi odluku. Ovdje samo vidim tenzije i pritisak, nema govora o odugovlačenju već o poštivanju procedure. On jest manjkav, ali moramo ga poštivati. Vjerujem da će sutra Vlada dati ovlasti Ministarstvu pravosuđa i uprave za utvrđivanje je li prikupljen dovoljan broj potpisa, ističe ministar.

Predstavnici referendumske inicijative sudjelovat će u prebrojavanju.

– Teško mi je reći koliko će to trajati, vjerujem da će se broj potpisa utvrditi između 15 i 30 dana, a onda ide daljnja procedura. Vjerujem da će vladajuća većina tražiti ocjenu ustavnosti, mislima da su oba pitanja problematična.

Komentari