Malenica o prikupljenim potpisima: To otvara prostor za sumnje, zašto ih danas nisu podnijeli Saboru?

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica o eventualnim promatračima MOST-a kaže: “Mi smo i u prijedlogu zakona predvidjeli mogućnost promatranja referenduma”.Za Dnevnik RTL-a je kazao kako mjesec dana uistinu otvara prostor za brojne sumnje, a pitanja za referendum smatra ustavno spornima.

Na pitanje vjeruje li da je Most zaista skupio 400 tisuća potpisa, kaže da u to ne bi ulazio.

“To će utvrditi nadležno tijelo koje Sabor ovlasti i to na transparentan i zakonit način. No, postavlja se pitanje – zakon propisuje to da kad organizacijski odbor kad utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, da podnose Saboru zahtjev. Pa, zašto danas, kad su utvrdili da su prikupili dovoljan broj potpisa, nisu to podnijeli Saboru? Zašto njima treba mjesec dana, a ne danas?”, pita se ministar i dodaje:

“Ne bih špekulirao, ali mjesec dana otvara svakakve sumnje… Kad zahtjev dođe u Sabor, tada se sastaje Odbor se sastaje, donosi se zaključak i ovlasti Sabor određuje tijelo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa”.



“Mi smo i u prijedlogu zakona koji je u zakonodavnoj proceduri predvidjeli mogućnost promatranja referenduma. A i Državno izborno povjerenstvo, kao tijelo koje provodi nadzor nad referendumskom inicijativom, u dijelu nadzora prikupljenih potpisa ne vidim razloga da DIP i bez zakonske osnove provjeri potpise i omogući promatrače”, kaže.

Koja je razlika sada u odnosu na vrijeme kada ste zbog zaštite osobnih podataka odbili promatrače kada su to tražili u inicijativama “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”?

“Kad se govori o promatračima, važan element je zaštita osobnih podataka. I tada su mogli sudjelovati promatrači. Vjerujem da se može naći model i sada da sada sudjeluju tako da čitav postupak bude zakonit i transparentan i da se ne ostavi nekakva sumnja”, objasnio je Malenica.

Nije želio reći hoće li se pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti:

“Pričekao bih da se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa. Ali niz ustavnopravnih stručnjaka problematiziralo je ustavnost ovih pitanja. To je jedna od stvari koje će se raspraviti u Saboru”.

Na pitanje kako će se referendum organizirati s obzirom na to da svi moraju imati Covid potvrde kaže:

“To je dobro pitanje ako do referenduma dođe. Imali smo niz izbora u Covid vremenima koji su uspješno održana. Ako uopće do referenduma dođe, vjerujem da će DIP naći način kako organizirati referendum”.

Rekao je da ne zna što bi se dogodilo s referendumom u slučaju da epidemija stane. “Po meni je referendum već sada bespredmetan i besmislen, a kada bi se to dogodilo, postao bi još besmisleniji”, ocijenio je.

Smatra i da ako do referenduma dođe, da to nije poraz Vlade.”Vlada je odgovorna u vođenju i upravljanju krize. Stožer je donosio izbalansirane odluke, koje su imale legitiman cilj i koje su bile razmjerne. Sačuvali smo živote i zdravlje. Ovaj referendum ne doprinosi očuvanju života i zdravlja ljudi. Referendum i ova pitanja sigurno ne doprinosi tome da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi, ovo je čisti populizam. Dug je put do eventualnim referenduma. Potpise još nitko nije vidio, imaju li ih ili nemaju. Vidjet ćemo”, poručio je ministar.

Komentari