Malenica o izručenju Mamića: Njega se može izručiti u Hrvatsku samo za ono kazneno djelo za koje se izručenje traži

screenshot N1

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica dao je izjavu nakon sjednice Vlade, u kojoj se osvrnuo na eventualno izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, te je pojasnio koja je procedura za izručenje. 

“Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo pokrenuti postupak”, rekao je Malenica.

“Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći je jasan, njega se može izručiti u Hrvatsku samo za ono kazneno djelo za koje se izručenje traži. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi on trebao biti izručen na temelju sporazuma”, dodaje.

“Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da Mamić bude izručen”, rekao je Malenica.



“Ja branim svakodnevno hrvatsko pravosuđe, od jačanja DSV-a, ulaganjem u pravosudnu infrastrukturu, kroz provjere imovine sudaca, digitalizaciju pravosuđa”, rekao je.

“Premijer je reagirao danas jer su pojedinci poput Milanovića i oporbenjaka rekli da imamo HDZ-ovo pravosuđe. Politika i HDZ nemaju utjecaj na izbor sudaca niti utječe na rad DORH-a ni na rad policije. Sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna, pa mislim da je premijerova reakcija razumljiva. Svima je u interesu da vlada radi odgovorno i da njena reputacija bude na visokoj razini”, kazao je Malenica, prenosi N1.

Komentari