Malenica o govoru mržnje prema vladajućoj stranci: Ovdje se radi o našoj reakciji na diskriminatorno ponašanje

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na političkoj sceni i danas je neizbježna tema slučaj vlasnika riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli u njegovu lokalu. O govoru mržnje, diskriminaciji i netoleranciji te izboru predsjednika vrhovnog suda u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Svjedoci smo kampanji koje se temelje na diskriminaciji i govoru mržnje. Svi smo pozvani da gradimo društvo koje će se temeljiti na toleranciji i uključivosti, rekao je ministar Malenica dodavši da su poduzeli određene pravne radnje i prijave HND-u kojeg smo pozvali da reagira.

Istaknuo je kako se ne slaže da je ovdje riječ o kritici vlasti.

“Ovdje je očito da se radi o diskriminaciji i govoru mržnje. Ovdje se radi o našoj reakciji na diskriminatorno ponašanje i bitno je da dođe do reakcije u društvu da se osudi ovakvo ponašanje i da se ne prelije na jači govor mržnje ili fizičke radnje”.



Komentirao je i izbor za predsjednika Vrhovnog suda

“Predsjednik RH dužan je poštivati proceduru, a to je da Državno sudbeno vijeće propisuje javni poziv, na koji se javljaju svi koji zadovoljavaju uvjete i predsjednik sukladno proceduri predlaže Vrhovnom sudu, a onda i Saboru koji glasa o njegovom prijedlogu. Kad predsjednik ne bi ispoštovao tu proceduru kršio bi Zakon o sudovima i postupio bi protupravno”, rekao je.

Istaknuo je da očekuje od predsjednika da ako smatra da neće podržati niti jednog kandidata, koji su se javili, da obavijesti Državno sudbeno vijeće i da oni raspišu novi javni poziv.

“To bi bilo odgovorno ponašanje predsjednika i da na taj način poštuje svoju ustavnu ovlasti i Zakon o sudovima”.

Osvrnuo se i na izmjene stečajnog zakona, rekavši kako će sada ministarstvo pravosuđa i uprave preuzeti kontrolu i nadzor nad stečajnim upraviteljima.

“Uvodimo sustav nadzora i kontrole nad njima. Dosad su predsjednici Trgovačkih sudova nadzirali i suce i posredno stečajne upravitelje. Kroz izmjene Zakona ministarstvo pravosuđa i uprave preuzet će kontrolu i nadzor. Vjerujemo da ćemo dobiti jedan iskorak u području stečajnih postupaka koji ćemo učiniti više otvorenijim i transparentnim”.

Komentari