Malenica: Neće biti zabrane pozdrava ZDS jer je opravdan u komemorativne svrhe

Davor Pongracic / CROPIX

Neće biti zabrane ustaškog pozdrava, jer je “opravdan u komemorativne svrhe”, rekao je za N1 ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U intervjuu o današnjem donošenju mjera protiv radikalizacije na Vladi, Malenica je podsjetio kako je “Vijeće za suočavanje s prošlošću dalo stav o tom pozdravu” i dodao kako “postoje situacije kad je on u komemorativne svrhe opravdan”. “Zabrana nije na dnevnom redu”, kazao je Malenica.

“Zakonski okvir je takav kakav je, on policiji u određenim situacijama omogućava da postupa, ako nije riječ o komemorativnim svrhama i insignijama iz Domovinskog rata. Vijeće za suočavanje s prošlošću dalo je svoje preporuke, i policija sukladno tome i postupa”, komentirao je primjedbu novinara da je sudska i pravosudna praksa neujednačena, od postupanja policije do presuda Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda.

Malenica je objasnio da će Vlada danas usvojiti zaključak kojim će Koordinaciju za domovinsku sigurnost odrediti kao “međuresorno povjerenstvo koje treba analizirati situaciju i predložiti mjere za borbu protiv radikalizacije”. Osim što će se pravosudno sankcionirati napad na Vladu, bit će to jedan od tri vladina stupa borbe protiv radikalizacije, a treći će biti “politička borba s oponentima koji relativiziraju borbu protiv radikalizacije”, kazao je Malenica.



Komentari