Malenica: Mijenjat ćemo zakone i jače nadzirati stečajne upravitelje

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Planira se izmijeniti okvir stečajnog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na rad stečajnih upravitelja, piše u petak Večernji list.

Izmjenama bi se trebalo unaprijediti licenciranje i prijamni ispit, kvalifikacije i osposobljavanje, sustav imenovanja i regulaciju i nadzor djelatnosti, radne standarde i etiku te nagrađivanje.

Pritom se stavlja poseban naglasak na pojačavanje nadzora nad radom stečajnih upravitelja: najavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovarajući na pitanje Večernjeg lista kane li se angažirati na rješavanju problematike stečajnih postupaka koja kulminira uhićenjima, a odnedavno i tragedijama.

“Zbog nedovoljne transparentnosti stečajnog postupka vjerovnici nisu namireni u cijelosti, stečajnim upraviteljima isplaćuju se obilne nagrade čak i u situacijama kada se vjerovnicima ne isplaćuje ništa. Nije moguće rekonstruirati konkretne aktivnosti stečajnih upravitelja, a oni u stečajnim postupcima imaju mogućnost poduzimati aktivnosti koje idu na štetu namirenja vjerovnika” opisuje u radu “Stečaj: okvir za malverzacije ili za namirenje vjerovnika i rehabilitaciju povjerenja” Domagoj Sajter, profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je i doktorirao na temi stečajeva.



Sajter kaže da je sve bitno što je imao reći o stečajevima objavio u tom radu koji zorno opisuje upravo ono što viđamo ovih dana; malverzacije zbog kojih su iza rešetaka završili stečajni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić i stečajni upravitelji Branko Petanjek i Iva Petanjek koje se tereti da su na stečajevima izvukli impresivnih 30 milijuna kuna.

Iako taj iznos djeluje golem, prema podacima iz Sajterova rada, u Hrvatskoj je u razdoblju od 17 godina za koje je izvukao podatke, provedeno više od 14 tisuća stečajeva sa stečajnom masom u iznosu od 112,4 milijarde kuna. Od toga je samo za legalne naknade 250 stečajnih upravitelja isplaćeno 6,8 milijardi kuna bruto. U tim je stečajevima sudilo 50 sudaca, donosi Večernji list.

Komentari