Malenica: Jučer izdano 100.000 propusnica. Tražite propusnice samo u nužnim situacijama

Boris Kovacev / CROPIX

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da je jučer nastupila velika navala na nove e-propusnice. Gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a pojasnio je da se s novim propusnicama željelo uspostavili ‘jedinstven sustav izrade i nadzora nad izdanim propusnicama’, jer se u praksi događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici.

“Na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i stožeru civilne zaštite da na jednom mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane. Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i na taj način će prevenirati širenje zaraze.”

Ministar je rekao da je jučer izdano 100.000 propusnica, od toga su 70% poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30% je za građane. Objasnio je da sustavu e-Propusnice mogu pristupiti poslodavci kako bi izradili propusnice za zaposlenike. Danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, mnogo lakše će ih moći produljiti.

Velika navala

“Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-Propusnice, ali imamo veliku navalu pa ćemo pratiti razvoj situacije”, rekao je ministar.



Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produljiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno o tome zbog čega su zatražene.

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan prebivališta, nema potrebe tražiti za sve; apelira na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav Stožera civilne zaštite.

“Kada građanin zatraži propusnicu, Stožer civilne zaštite razmatra njegov zahtjev i, ovisno o opravdanosti zahtjeva, dopušta ili ne dopušta izdavanje propusnice”, objasnio je.

“Mogućnost sustava e-Propusnice je da se ona izdaje u elektroničkom obliku i svatko je može imati u PDF-u na mobitelu te pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice”, rekao je Malenica za HRT.

Komentari