Malenica: Izmjena paketa zakona koji se odnose na zaštitu žena od nasilja do kraja godine

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjetio je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da se na današnji dan 1999. godine na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Izrazio je ponovno sućut obiteljima Hvalec, Oraškić i Prohić te svim obiteljima u kojima su žene ubijene.

– Nedavni događaji u Gospiću, Novskoj i Ludbregu osvijestili su ponovno problematiku koju imamo. Nakon toga održali smo sastanak s organizacijama civilnog društva koje se bave problematikom nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dogovorili smo određeni smjer djelovanja, a on uključuje izmjenu zakonodavnog okvira, rekao je Malenica.

– Postoji paket zakona koji je primjenjiv u ovakvim situacijama – Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Obvezali smo se da ćemo do kraja godine pripremiti izmjene tih zakona. Revidirat ćemo sve odredbe koje smo na sastanku s organizacijama civilnog društva vidjeli da su problematične i da možda u praksi nisu dobro primjenjive, izjavio je Malenica.

Napomenuo je da će se zakonodavni okvir trebati revidirati i s obzirom na osobe koje ga primjenjuju, kao što su policijski službenici, državni odvjetnici, suci. Stoga će se oni morati također educirati.– Pripremamo i izmjene zakona o sudovima, sudskog poslovnika koji ide u smjeru specijalizacije sudaca koji postupaju u takvim predmetima. Smatramo da su to predmeti koji traže posebnu senzibilizaciju osoba koje odlučuju o tim predmetima. A da bi imali široki pogled na ono o čemu odlučuju – potrebna je edukacija. Potrebno je licencirati suce koji će suditi u takvim predmetima po uzoru na odjele za mladež, obiteljske odjele, koje smo oformili prije nekoliko mjeseci. Potrebno je da ti suci budu specijalizirani, da se educiraju, a potom i da se kontinuirano educiraju o ovoj temi. Edukacija će uključivati i organizacije civilnog društva i udruge koje se bave ovom problematikom, izjavio je ministar.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova lani je ubijeno 14 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine ubijeno je 12 žena.

Konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama Dunja Bonacci Skenderović podupire najavljenu edukaciju, a smatra i da je potrebna multisektorska suradnja između različitih tijela u sustavu – policija, pravosuđe, centri za socijalnu skrb. Smatra da je važno vidjeti gdje je došlo do propusta u radu kod svih dijelova u sustavu kako bi se omogućilo da idući put ne dođe do femicida.

Potrebno je shvatiti što je obiteljsko nasilje i kako dolazi do femicida. To nisu incidenti, izjavila je Bonacci Skenderović i pojašnjava kako se radi o kontinuiranom nasilju koje na kraju rezultira femicidom.

Ana Pecotić iz inicijative “Spasi me” podupire inicijativu ministra Malenice.

– Osnovni je problem što krećemo s jako niske osnovice zaštite žena od nasilja. Kada se i napravi velika promjena, poboljša situacija za duplo, onda je i dalje zapravo napravljeno malo, dodaje Pecotić. Tvrdi da Istanbulska konvencija nije implementirana, a kada bi se primjenjivala – vrlo dobro bi štitila žrtve od nasilja.

Komentari