Malenica: Digitalizacijom i zakonodavnim okvirom do efikasnijeg pravosuđa

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da digitalizacijom i unaprjeđivanjem zakonodavnog okvira ministarstvo radi na povećanju efikasnosti pravosuđa i ubrzavanju postupka.

“Uz izmjene procesnih zakona kao što su Zakon o parničnom postupku gdje ćemo propisati rokove donošenja odluka, ministarstvo u ovoj godini želi strateškim pristupom riješiti predmete starije od sedam godina”, rekao je Malenica na virtualnoj konferenciji u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham), priopćila je ta organizacija.

“Uvođenjem novih digitalnih rješenja postići ćemo da komunikacija s pravosudnih tijelima i postupanje u postupku bude brže i jednostavnije za sve uključene u postupak”, dodao je Malenica.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić ocijenila je da je pravosuđe ključna tema za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva.



Kazala je da će nakon općih preporuka AmCham nastaviti raditi na pitanju uspostave uspješnog sustava naplate potraživanja s fokusom na ovršni i stečajni zakon.

“Upotreba umjetne inteligencije u pravosudnom sustavu i digitalizacija Registra poslovnih udjela dodatne su teme kojima će se AmCham baviti i ove godine” istaknula je Doko Jelušić, priopćio je AmCham.

Komentari