Maldini: Ono što je Grbin radio Bernardiću, Bernardić radi njemu, birači od Možemo imaju prevelika očekivanja, a Plenkovićeva većina je stabilna

Screenshot HRT

Previranja na političkoj sceni komentirao je politički analitičar Pero Maldini te istaknuo kako i bez trenutnih događanja u oporbi, premijer Plenković ima dovoljnu većinu koja je stabilna.

Pero Maldini komentirao je situaciju u Domovinskom pokretu te rekao kako Domovinski pokret nije stranka već je kao što to govori i naziv, pokret.

“To je visoko personalizirana koalicija koja je nastupila kao stranka koja je heterogena, ali ima različitih interesa. Njih je objedinila krajnja desna politička ideologija i po šavovima kojima su se spojili, sad se i rascjepljuju jer je nestao čovjek koji je bio personalizacija stranke”, rekao je Maldini za Dnevnik HRT-a.

Tko bi mogao profitirati od frakcijskih borbi u Domovinskom pokretu?

“Disolucija stranke je neminovna i ona je zapravo već počela. Pitanje je do koje mjere će ići i hoće li se raspasti na dijelove ili će se formnirati drukčija koalicija iz koje će izaći i ostati pod Domovinskim pokretom”, rekao je.



HDZ je već pretrpio štetu samim time što je jedan dio njegovih bivših članova prešao u Domovinski pokret prije godinu i pol dana kao i dio biračkog tijela. To nije bilo dovoljno da destabilizira HDZ s obzirom na to da je mogao napraviti većinu, premda rubnu, ali stabilnu bez Domovinskog pokreta. Svi su na tom djelu spektra na gubitku, rekao je.

Ono što je Grbin radio Bernardiću, Bernardić radi njemu

Grbin je isključio iz stranke niz istaknutih SDP-ovaca. Upitan hoće li tu stati ili je jednaku sudbinu namijenio svom prethodniku Davoru Bernardiću, Maldini je rekao da ono što je Grbin radio Bernardiću, čini se da Bernardić radi njemu.

“Ovo je nastavak bratoubilačkog rata i dubokih podjela unutar stranke koja je sama sebe paralizirala jer već dugo vremena nema sposobnosti da obavlja normalno svoj posao. Želja Peđe Grbina da presječe gordijski čvor je loša. Loša je jer on nije Aleksandar Veliki, a niti je SDP gordijski čvor jer se presjecanjem to ne može riješiti. To upućuje na nedostatak unutarstranačke demokracije i genezu još većih problema. To bi mogao biti ozbiljniji početak disolucije same stranke”, rekao je.

‘Biračko tijelo od Možemo! ima prevelika očekivanja’

Možemo! je u usponu iako je u Zagrebu odstupio od nekih svojih na izborima proklamiranih ideja.

“Možemo! je čisto rezultat potrebe od tehničke stvari. Od jedne aktivističke politike koja ih je dominantno obilježavala, oni su se uključili u jedan normativno institucionalni okvir koji ima normativne i pravne propise koje moraju poštovati. U ovoj situaciji bili su pragmatičari i od nečeg se trebalo početi.

Biračko tijelo od Možemo! ima prevelika očekivanja, a oni su preuzeli veliki zalogaj kojim se moraju baviti, nije za očekivati da će podržavati i dalje. Može se dogoditi osipanje i razočaranje dijela njihovog biračkog tijela. Vjerujem da je ovo prvotno nesnalaženje i pragmatičnost i da će se držati svojih predizbornih obećanja u daljnjem djelovanju”, naglasio je.

‘Plenković i njegova većina mogu biti sasvim mirni’

Smatra kako i bez trenutnih događanja na desnici i ljevici, u oporbi, Plenkoviću to nije smetalo jer ima dovoljnu većinu koja je stabilna.

“Ako nemamo funkcionalnu oporbu, onda nemamo ni produkciju alternativnih potpolitika i alternativnih prijedloga onima koji su vladajući. Nemamo pritisak na vladu koja bi pod takvim okolnostima bila primorana donositi još kvalitetnije politike, nego što ih donosi. Plenković i njegova većina mogu biti sasvim mirni”, zaključio je.

 

Komentari