Maksimir više ne može biti domaćin reprezentaciji, istočna tribina opasna za publiku!

Prema nalazu građevinskih inženjera Kišičeka, Hafnera, Lulića i Stepinca koji su ga pregledali nakon zagrebačkog potresa (22. ožujka), istočna tribina stadiona više nije za uporabu.

Na pitanje znači li to da na njoj do daljnjega neće biti dopušten ulaz publici Tomislav Kišiček, profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, rekao je kako je do daljnjega istočna tribina opasna po publiku.

“Po mom mišljenju, ali i mišljenju drugih stručnjaka koji su upoznati sa situacijom vezanom uz istočnu tribinu, do daljnjega je ta tribina opasna za publiku. Na njoj su uočene pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine. Na glavnim nosačima sa sjeverne strane istočne tribine uočene su veće pukotine i odlamanje zaštitnog sloja betona do glavne armature. Moguće je da su neke od tih pukotina postojale i ranije, ali sada su se na nekim mjestima povećale. Posebice su problematična oštećenja kratkih konzola koje služe kao oslonci glavnih metalnih stuba koje vode na tribine. Na dosta mjesta došlo je do odlamanja većih komada betona. Na nekim mjestima došlo je i do većeg pomaka krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine. Taj je detalj posebno opasan zbog većeg broja gledatelja koji se služe tim stubama. Metalne stupove koji podupiru konstrukciju istočne tribine treba svakako detaljno pregledati jer se čini da se jedan od njih lagano izvio”, odgovorio je Kišiček

Dodao je kako istočnu tribinu treba svakako detaljno pregledati, napraviti projekt postojećeg stanja (tj. statičku i dinamičku analizu postojećeg stanja) i u skladu s time napraviti projekt sanacije i pojačanja konstrukcije, naravno ako se sve skupa to isplati.



Vrata stadiona bit će otvorena samo za sjevernu i zapadnu tribinu

Tako će Dinamo u prvoj sljedećoj domaćoj utakmici s publikom, sa Slaven Belupom 17. lipnja, vrata stadiona otvoriti vjerojatno samo za sjevernu i zapadnu tribinu, a posljednji gost Maksimira koji je imao publiku na istoku bila je 8. lipnja Istra 1961. Pretplatnici koji su kupili godišnje ulaznice za istok ići će na sjever i na zapad. Maksimirski stadion, bez uporabljive istočne tribine, dakako, više neće biti domaćin ni hrvatskoj reprezentaciji. Njezina prva sljedeća domaća utakmica trebala bi biti sa Švedskom u Ligi nacija u listopadu. Istočna tribina maksimirskog stadiona dovršena je 1961. godine, a ima kapacitet za 9500 gledatelja, piše Večernji list.

Komentari