Makedonski dvojac prevario i pokrao petero umirovljenika za 200 tisuća kuna

Ilustracija Foto: MUP

Dvojicu makedonskih državljana u dobi od 76 i 68 godina jučer je uhitila splitska policija zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prijevare te jednog kaznenog djela teške krađe.

Naime, spomenuti dvojac se sumnjiči da je tijekom kolovoza i rujna, na području Splita, Trogira i Primoštena izvršio pet kaznena djela prijevare na način da su prilazili starijim osobama od kojih su nastojali steći povjerenje lažnim životnim pričama da bi ih potom prevarili za novčani iznos.

Prevara ‘zlatnim’ satom i praznom kuvertom

Osumnjičeni su se pravili da se ne poznaju jezik te da trebaju pomoć prilikom prevođenja, a nakon ostvarivanja prvoga kontakta s oštećenim, jedan od njih bi prikazujući trenutnu tešku životnu situaciju ponudio lažni zlatni sat oštećenima na prodaju po nižoj cijeni od cijene za koju bi spomenuti dvojac govorio da vrijedi jer mu trebaju novčanice s potvrdom iz banke iako kod sebe ima novca za koji nema potvrdu iz banke.

Kada bi oštećeni donijeli novac i predali ga, spomenut bi oštećenima, zbog stvaranja osjećaja sigurnosti prikazivali kako u torbicu stavljaju kuvertu s svojim novcem za koji nemaju potvrdu iz banke, a koju bi, dok oštećeni ne gledaju zamijenili s drugom kuvertom bez novca te bi torbicu potim zaključali lokotom i predavali oštećenima, a u ruci bi im ostavili lažni zlatni sat.


Istrgnuli novac i pobjegli

Za napomenuti je da je također utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela teške krađe od strane spomenutog dvojca, kada su isti na području Dubrovnika, prilikom gore opisanog počinjenja prijevare, oštećenom koji je posumnjao u istinitost njihove priče, istome istrgnuli novčani iznos iz ruke te se udaljili u nepoznatom pravcu.

Procijenjena materijalna šteta počinjenja ovim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 200 tisuća kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga osobnog vozila i stana na području Omiša kojeg je koristio osumnjičeni dvojac, te je tom prilikom pronađen veći novčani iznos, više lažnih zlatnih satova te više lokota.

Zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prijevare i kaznenog djela teške krađe uz kaznenu prijavu 76-godišnak i 68-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku.

Policija upozorava

U policiji koriste priliku da  upozore građane da obrate pozornost  na ovakve i slične oblike prijevare te savjetuju posebno osobe starije životne dobi, ali i njima bliske osobe:

  • Ne posuđujte novac nepoznatim osobama i ne kupujte na ulici ili kućnom pragu
  • Ne dajte da vas zavedu uvjeravanja nepoznatih osoba, njihove titule i slični nastupi, zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove, poput madeža
  • Građani se izlažu velikom riziku ako pokleknu pred upornosti nepoznatih osoba koje pod svaku cijenu žele ući u njihov dom pod izlikom pružanja pomoći kod bolesti, nuđenja povoljne robe, traženja milostinje, pomoći, i slično.
  • Odrasli članovi obitelji i bliske osobe trebali bi starije osobe često upozoravati na takve opasnosti i ponavljati im policijske savjete.
  • Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju odmah obavijestite policiju na broj 192.

Komentari