Maja Sever poručila Milanoviću: Novinari nisu odgovorni za uređivačku politiku. Mirno sjedili pokraj prvog čovjeka HRT-a i na njega niste vikali

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i novinarka HRT-a Maja Sever poručila je u četvrtak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da novinari koje je danas napao nisu odgovorni za uređivačku politiku HRT-a, a on pripada među ljude koji nisu osigurali neovisnost tog medija.

“Ivana i Vale vjeruju u javnu televiziju i žele raditi pošteno i odgovorno svoj posao. Oni nisu odgovorni za uređivačku politiku niti za odluke rukovodstva HRT-a. Oni su često žrtve tih odluka”, napisala je Sever na facebooku komentirajući Milanovićeve optužbe na račun novinara HRT-a da su “plaćenici jedne političke opcije”.

Poručila je predsjedniku da pripada u skupinu ljudi koja nije osigurala da HRT radi neovisno, jača profesionalizam i odlijepi se od politike.

“Zakon koji je omogućio upravi HRT-a da radi što hoće i da im nitko ništa ne može izglasala je vaša većina. Vaša vlada nije prihvatila Medijsku strategiju, nije osigurala zakone koji će jamčiti neovisnost javnog servisa i regulatornih tijela”, poručuje Sever.



Istaknula je da Milanović s jedne strane napada i vrijeđa novinare, a kada mu zatreba uredno gostuje na televiziji koju sada naziva “Yutelom”.

“Niste demonstrativno iskoristili prostor u studiju uživo u predizbornoj kampanji da kažete sve što nas ide. Na dodjeli nagrade ‘Ponos Hrvatske’ isto ste tako mirno sjedili pokraj prvog čovjeka HRT-a i na njega niste vikali”, navodi Sever.

Pritom Sever ističe da ne brani rukovodstvo HRT-a.

“Mogu ponoviti da smatram da je uređivačka politika loša, da se ne slažem s poslovanjem u kojem se emisije in-house proizvodnje mijenjaju s skupljom privatnom produkcijom, da rukovodstvo nema pojma što je javni interes i javni servis. Ali za to su krivi Kazimir Bačić, Renato Kunić, Bruno Kovačević i Katarina Periša i ostali rukovoditelji”, poručila je Sever.

Poruku podrške novinarima poslao je i urednik HTV-ove emisije “Nedjeljom u 2” Aleksandar Stanković, koji ističe da je HRT daleko od bajne sredine.

“Ali da predsjednik pred svima napadne najmanju ribu u hranidbenom lancu je isto kao da dođem u Dinamo i zbog Mamića odvalim šamar čovjeku koji čisti kopačke”, napisao je Stanković.

Komentari