Maja Grba Bujević objasnila kako će izgledati odlazak u bolnicu

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prema izvješćima koje imamo, s oko 3000 obilazaka, i 2000 inspekcijskih nadzora, postoje određena manja kršenja koja su na licu mjesta otklonjena. U najvećoj mjeri svi se drže mjera, rekao je Damir Trut, zamjenik načelnika stožera.

“Slažem se s njim. Nije bilo nikakvih specijalnih događaja, dolazile su neke sličice nepridržavanja mjera – malo okupljanja, malo roštiljanja, ali sve smo upozorili. Pohvale za prvi tjedan”, rekla je Maja Grba Bujević u emisiji “U Mreži prvog” na Hrvatskom radiju.

“Sustav treba vraćati polako. Treba osigurati količinu zdravstvene opreme. Gotovo 270 djelatnika je bilo zaraženo virusom. Treba poduzimati i u bolnicama i u primarnoj zaštiti sve moguće mjere. Treba smanjiti mogućnost prodora virusa u zdravstvenim ustanovama. Proboj virusa generira to da dio djelatnika bude van radnog mjesta što je opet problem. S terena dolaze različite informacije oko opreme. Ali u zadnjih tjedan dana situacija je nešto bolja. Nije problem, negdje se radilo i popodne. Dio djelatnosti i inače je radio popodne. Nije to nešto novo, uvijek treba uzeti u obzir ljudske kapacitete. Negdje ima malo ljudi, tamo gdje se to može nije nešto novo u smislu organizacije”, rekla je Grba Bujević.

“Intervenirali smo u kadrovske uvjete i u radno vrijeme i u mjesne uvjete da bismo mogli funckionirati. Sad sve polako moramo vratiti natrag, nećemo svugdje moći vratiti brzo, ne možemo vratiti sustav ad hoc u vrijeme koje je bilo prije. Do 21. svibnja možda bi bili puno jasniji na to koliko posto moće raditi. Da bi profunkcionirao respiratorni centar u Križinama, cijelu zgradu smo pretvorili u to… Križine ostaju u funkciji dalje dok god imamo koronu. Sve ono što se tamo odvijalo morat će se prebaciti na Firule, imamo i oboljele zdravstvene djelatnike, neki su u samoizolaciji, znači oni ne mogu raditi… Nije sustav funkcionirao dosad samo za hitne, primjerice hemodijaliza je radila… Trebat će strpljenja”, rekla je Grba Bujević.



“303 zdravstvenih djelatnika je trenutno zaraženo virusom. To je podatak od sinoć. Primjerice, mjesec dana bez radiologa u maloj bolnici je nenadoknadivo”, rekla je Grba Bujević.

“Svaki pacijent će proći pranje ruku, dezinfekciju. Izmjerit će mu se temperatura. Njihove stvari, npr. ručke torbica će se morati dezinficirati, obuća će se morati očistiti. To će se sve raditi prije ulaska u bolnicu”, rekla je.

Komentari