Mađerić: Obitelj je bila u Centru za socijalnu skrb 2018., nije bilo prijava za obiteljsko nasilje

Screenshot HRT

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić očitovala se o ubojstvu troje malodobne djece noćas u zagrebačkom naselju Mlinovi.

Zgranuti su strašnim i tragičnim i potpuno neshvatljivim događajem.

“Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju”, kazala je Mađerić izrazivši iskrenu sućut, prvenstveno majci, a onda užoj i široj obitelji.

Standardna procedura

“Što se tiče sustava socijalne skrbi ova obitelj je tijekom 2018. godine bila u nadležnom centru za socijalnu skrb tijekom obveznog savjetovanja koji je standardni postupak za sve obitelji koje se razvode. Oni su došli zajednički, s unaprijed postignutim dogovorom, sporazumno o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i nakon toga nije bilo postupanja u Centru za socijalnu skrb” rekla je.



Mađerić ističe i kako Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke, ali ni bilo kojih drugih tijela koje bi ukazivale na obiteljsko nasilje prema djeci ili majci.

Na pitanje novinara o stanju u sustavu socijalne skrbi, kazala je da je pripremljen niz izmjena i dopuna zakona.

“Zakon o socijalnoj skrbi uskoro, ulazi u javnu raspravu, kao i Zakon o udomiteljstvu te tri komorska zakona. Osnovan je i Nacionalni savjet za razvoj socijalnih politika”, podsjetila je Mađerić, prenosi HRT.

Komentari