Macron večeras stiže u Hrvatsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras dolazi u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Prvi je to službeni posjet nekoga francuskog predsjednika našoj zemlji. U četvrtak će se odvojeno sastati s predsjednikom i premijerom a bit će potpisan sporazum o kupnji 12 francuskih vojnih zrakoplova Rafale. Očekuje se i francuska potpora ulasku Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu.

Formalni domaćin predsjednika Emmanuela Macrona je premijer Andrej Plenković, koji će se s njim sastati u četvrtak. Prethodno će, ujutro, nakon svečanog dočeka, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona primiti predsjednik Republike Zoran Milanović.

Posjet francuskog predsjednika Macrona prilika je za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između vlada dviju država kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj. Hrvatska kupuje 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirala svoje Oružane snage.

Vlada će na današnjoj sjednici predložiti zaključak o prihvaćanju Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva te službeno dati suglasnost Ministarstvu obrane za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale. Zaključak i odluku o suglasnosti Vlada donosi uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.


Zagreb obavlja posljednje pripreme za dolazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona – od blokiranih ulica, zavarenih šahtova do blindiranih mercedesa.

Prethodnica osiguranja francuskog predsjednika već je stigla u Hrvatsku i zajedno sa hrvatskim kolegama iz Uprave za posebne poslove sigurnosti razrađuje sve operativne poslove. Većina posla osiguranja francuskog predsjednika već je napravljena.

Od trenutka kada je potvrđeno da francuski predsjednik dolazi u posjet Hrvatskoj, sigurnosne službe dviju zemalja, u koordinaciji s policijom i protokolima počele su s pripremama plana osiguranja.

Premijer Andrej Plenković, kao formalni domaćin, u četvrtak priređuje svečani ručak za francuskog predsjednika Macrona. Na ručak su pozvani sportaši i neke poznate osobe s estrade, no ne i predsjednik Republike. U Uredu predsjednika na Pantovčaku komentiraju to tvrdnjom kako je to prva takva situacija.

Kažu da, kada Ured predsjednika organizira takve događaje, pozivnice odlaze na više adresa, među kojima su premijer i njegov ured te predsjednik Sabora i ministar vanjskih poslova.

Premijer Andrej Plenković, nakon jučerašnjeg sastanka vodećih tijela HDZ-a, komentirao je, na zamolbu novinara, medijske napise prema kojima predsjednik Zoran Milanović nije pozvan na svečani ručak s Macronom. Rekao je da je predsjedniku bilo predloženo da organizira svečanu večeru ili ručak te da je on to odbio, a za razloge treba pitati Ured predsjednika.

Ured predsjednika priopćio je kako se, prema protokolu, nakon ceremonije svečanog dočeka organizira svečana večera, a službeni posjet francuskog predsjednika počinje u četvrtak svečanim dočekom i sastankom u Uredu predsjednika.

 

Komentari