Macron traži alternativno rješenje za izvoz žita iz Odese

Foto: Facebook / Володимир Зеленський

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da za sada ne vidi puno izgleda za dogovor s Rusijom o izvozu žita iz Odese, ali je rekao da se razgovara o obnovi željezničke pruge od Odese do Dunava u Rumunjskoj kao alternativnom rješenju.

Macron je naglasio da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom “svaki put kada to bude korisno”.

“Moramo razgovarati s Rusijom o prehrambenoj sigurnosti i razgovori mogu biti opravdani izravnim povezivanjem s glavnim tajnikom UN-a da se žito izveze iz Odese”, rekao je Macron za BFM TV vraćajući se iz Ukrajine.

“Ali ne vjerujem puno u to jer sam već prije nekoliko tjedana razgovarao s predsjednikom Putinom, a on nije želio prihvatiti UN-ovu rezoluciju o toj temi”.Nakon što je razgovarao sa svojim kolegama iz Ukrajine, Njemačke, Italije i Rumunjske u Kijevu u četvrtak, Macron je rekao za televiziju TF1 da se razmatra opcije za obnovu pruge od Odese to Dunava u Rumunjskoj.

“Odesa je nekoliko desetaka kilometara od Rumunjske i moći ćemo preko Rumunjske doći do Dunava i željeznice”, rekao je.

“U procesu smo uspostave konekcijske točke preko koje bismo mogli izvoziti to žito puno više i brže nego sada”.

Diplomatski izvor objasnio je da bi se žito prebacilo do crnomorske luke Constante odakle bi moglo nastaviti put dalje velikim brodovima.

Macron je rekao da će Pariz poslati stručnjake da pomognu Bukureštu u pripremi financijske konstrukcije za tu shemu.

Ukrajina želi povećati izvoz žita na dva milijuna tona na mjesec preko cesta, rijeka i željeznice, ali je i dalje daleko ispod predratne razine od šest milijuna.

 

Komentari