Lukšić: Imamo veliki priljev bolesnika, ali smo korak ispred virusa

Ivica Lukšić/Davorin Visnjic/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas 2360 novooboljelih, a preminule su 73 osobe. Pritisak na bolnice neprekidno raste. U njima je trenutno gotovo 2900 pacijenata, a njih 304 u teškom su stanju, na respiratoru. Nakon što smo prošli tjedan imali više od 35 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih, jučerašnji pad nastavio se i danas kada imamo 26.9 posto pozitivnih.

V.d. KB Dubrave Ivica Lukšić rekao je da trenutno u toj bolnici imaju 480 bolesnika, a 81 je na respiratoru.

“Imamo kontinuirano veliki priljev bolesnika, ali smo još uvijek korak ispred virusa i u stanju smo zbrinuti sve koji trebaju bolničko liječenje”, rekao je.

Na pitanje kakvo je stanje s liječnicima, Lukšić je rekao da se permanentnom aktivnošću Ministarstva zdravstva od početka pandemija mobilizira cijeli sustav, te da u KB Dubravi već  duže vrijeme imaju kolege iz drugih zagrebačkih bolnica.


Dodao je i da su danas otvorili novu jedinicu od 24 kreveta koju drže liječnici Kliničkih bolnica Sveti Duh i Merkur.

Na upit smatra li da je ovo vrhunac  pandemije, rekao je kako se nada da je.

“Upravo zato je Ministarstvo pokrenulo dodatne kapacitete i u drugim bolnicama, da u slučaju ako bude potrebno, da se bolesnici mogu smjestiti i u njih”.

Prvi čovjek KB Dubrave rekao je kako je ovo pandemija koja ruši zdravstveni sustav, a minimalizirajući štetu za cijeli sustav bolnice su se preraspodijelile svojim radom.

“Mi operirano kovid pozitivne bolesnike i do sada je napravljeno oko 200-tinjak operacija. To omogućuje da se u drugim bolnicama odvija, koliko je moguće, normalni program”.

Kad je riječ o cjepivu, rekao je da je to jedini mogući izlaz iz pandemije i jedini način da se vratimo normalnom životu i krenemo liječiti i druge bolesti u punom opsegu, piše HRT.

Komentari