LUKAŠENKO: Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom.

– Helikopteri i vojni zrakoplovi raspoređeni u Gomelu, Baranovitchiju i Lounintsu jamče trenutačno sigurnost te granice između dviju bivših sovjetskih republika, kazao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog vijeća sigurnosti, prenosi agencija Belta.

Rekao je da se radi o raspoređivanju “pet taktičkih skupina bataljona za zaštitu tog južnog smjera” koje obuhvaćaju stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem.

Lukašenko, koji je saveznik Moskve, ipak je istaknuo kako njegova zemlja neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu.



– To nije naš zadatak, naglasio je.

Također je zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na granici s Poljskom, na zapadu, kako bi zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga.

– Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju, dodao je bjeloruski predsjednik.

Pritom je rekao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel (jug), kako bi ih rasporedio uz zapadnu granicu.

S druge strane predvodnica bjeloruske oporbe, koja živi u izbjeglištvu u Litvi, Svetlana Tihanovskaja, najavila je pokretanje “proturatne mobilizacije” u Bjelorusiji.

“Mora se prestati gledati Bjeloruse kao agresore”, rekla je, pozivajući bjeloruske vojnike da ili “da odbiju sudjelovati u ratu ili da prijeđu na ukrajinsku stranu”.

Prema službenom Minsku, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ne sudjeluje ni jedan bjeloruski vojnik, dok službeni Kijev tvrdi da ruske snage koriste bjeloruski teritorij za svoje napade na Ukrajinu.

Komentari