Luetić: Obiteljski liječnici trebaju raditi svoje poslove, epidemiolozi svoje

Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore u Dnevniku N1 rekao je da nikakve prozivke ne trebaju u vrijeme galopirajuće epidemije, već svi trebaju raditi zajedno.

“Epidemiologa je malo. Jasno je i da njih 150 ne može kvalitetno pratiti kontakte. Smatramo i da obiteljski liječnici trebaju raditi svoje poslove, a epidemiolozi svoje”, kazao je.

Praćenje kontakata

Upisivanjem i administrativnim dijelom, dodaje potom, mogli bi se baviti i nezdravstveni radnici, volonteri, odnosno svi koji mogu pomoći. “Prebacivanjem posla na obiteljske liječnike dugoročno to ne može opstati. Kada bi se to svelo na njih, bili bi još nedostupniji”, istaknuo je.

“Sustav upisivanja kontakata je, da ne kažem, pred slomom”, poručio je.



Luetić predlaže osnivanje kontakt centara u kojima će raditi nezdravstveni radnici, koji će se baviti nazivanjem i upisivanjem kontakata, pod nadzorom epidemiologa. Umirovljeni liječnici također bi mogli tragati za kontaktima, dodaje.

Stanje u zdravstvenom sustavu

Kaže da je situacija u zdravstvenom sustavu ozbiljna i zabrinjavajuća, nije dobra. “Tek za sljedeća 2 do 3 tjedna vidjet ćemo vrhunac ili dodatni porast hospitaliziranih, toliko traje inkubacija, i da zaražene vidimo u bolnici”, rekao je.

“Kada bi uspjeli iskontrolirati brojeve, da istog dana saznamo kontakte, sigurno bi imali bolje brojeve za naredna 2 do 3 tjedna. Možemo propisati i najstrože mjere, ali neće biti efekta ako ih se građani ne pridržavaju”, dodao je.

“Ako je pandemija i društvena i zdravstvena kriza, treba upregnuti sve resurse da bi se stavila pod kontrolu”, kaže Luetić, piše N1.

Komentari