Luetić: Baviti se pokušajem uvjeravanja antivaksera u ispravnost cijepljanja je nepotreban napor

Krešimir Luetić/Davorin Visnjic/PIXSELL

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore govorio je o stanju u zdravstvenom sustavu i cijepljenju protiv koronavirusa.

Porazan je broj koji govori da smo vodeći ili zadnji u Europi po 14-dnevnoj incidenciji što jasno govori o razvoju epidmije u Hrvatskoj, rekao je. “Treba jasno reći da nije jednaka opterećenost bolnica u Hrvatskoj – na sjeveru već tjednima imamo najveći pritisak, Zagreb je također u nezavidnoj situaciji, a nešto lakše stanje je na Kvarneru i u Istri”, prokomentirao je Luetić opterećenje zdravstvenog sustava, za N1. 

Kaže da je legitimno postavljati pitanje odgovornosti za trenutačnu situaciju s koronavirusom. “Za sve što radimo treba odgovarati, samo je pitanje razine odgovornosti. U političku odgovornost kao liječnik ne bih ulazio. Najveća odgovornost je na onom tko donosi odluke, ali odgovornost imaju i građani”, rekao je.

Smatra da su mjere donesene s mjesec dana zakašnjena, ali uvedene epidemiološke mjere pozdravlja.



“Nadam se da ćemo narednih dana vidjeti niže brojeve. Ako ne budemo svjedočili poboljšanju brojeva, trebat će promišljati o još strožim mjerama”, kazao je, dodavši kako je očito bila politička odluka da se ne ide ranije njihovo u postroženje.

Cjepivo protiv koronavirusa

“Cjepivo vidimo kao izlaz, svjetlo na kraju tunela, a pravo smirenje stanja tek kada postignemo procijepljenost”, rekao je.

Smatra da je podatak o broju zdravstvenih radnika koji se planiraju cijepiti, a trenutačno je njih nešto više od 50 posto, nepotpun s obzirom na kratak rok. “Cijepljenje je revolucionarna metoda, suzbila je brojne bolesti i vjerujemo da će suzbiti i covid”, rekao je, dodavši kako se Komora uljučila u informiranje liječnika i zdravstvenih djelatnika.

“Antivakseri kao pokret su prisutni svugdje u svijetu. Procijepljivanjem 70 posto populacije moći ćemo govoriti o normalnom životu. Baviti se pokušajem uvjeravanja antivaksera u ispravnost cijepljanja u ovom trenutku je nepotreban napor”, zaključio je Krešimir Luetić za N1.

Komentari