Lovrić: Želim čvrsto vjerovati da ćemo u drugom polugodištu, od 18. siječnja, imati prvenstveno redovitu nastavu po modelu A

HRT

I prije Vladine odluke da sve srednje škole u zemlji od idućeg tjedna prelaze na online nastavu, Grad Zagreb donio je takvu odluku nakon objave rezultata antigenskog testiranja provedenog u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Od malo više od 2000 testiranih učenika, kod njih 1% u osnovnim i 2,2% u srednjim školama potvrđena je asimptomatska zaraza koronavirusom. Zaraza je potvrđena i kod malo više od 3% od 365 testiranih zaposlenika

Ivica Lovrić, pročelnik ureda za obrazovanje Grada Zagreba rekao je za Dnevnik HTV-a da su rezultati ovih testiranja, kao i veliki broj razreda i djelatnika u samoizolaciji zbog kojih je preko 20 posto zagrebačkih škola već odrađivalo nastavu na daljinu te intencije da bi se ta situacija mogla pogoršati, bili ključni razlog za ovu odluku.

“Pred nama su božićni blagdani, pa smo željeli u mirnijem ozračju smanjiti kretanje u prometu i na javnim površinama, da zadnjih osam radnih dana školarci provedu doma. Naš je cilj bio da izdržimo što je moguće dulje”, rekao je, dodavši kako nisu nažalost izdržali do kraja polugodišta, ali smatra da osam radnih dana online nastave neće biti previše.

“Mislim da smo odluku donijeli u pravom trenutku”, rekao je naglasivši kako je od danas pojačani broj škola koje rade po modelu C, pa u Gradu misle da je od sljedećeg ponedjeljka pravi trenutak za prelazak na online nastavu.



Ovo je preliminarno istraživanje, napomenuo je, dodavši kako žele čvrsto vjerovati da će iduće polugodište održavati nastavu po modelu A.

Na pitanje hoće li se online nastava nastaviti i u drugom polugodištu, odgovorio je:

“Ovo je preliminarno istraživanje koje je u biti podloga za jedno pravo znanstveno istraživanje koje ćemo s Institutom za medicinska istraživanja nastaviti u drugom polugodištu, a ja želim čvrsto vjerovati da ćemo u drugom polugodištu, od 18. siječnja, imati prvenstveno redovitu nastavu po modelu A”, rekao je ta HRT.

Testiranje u zagrebačkim školama hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić nazvao je “bacanjem novca” i “nečijom velikom zaradom”.

“Cijena tog testa je 66 kuna i radi se o najkvalitetnijim testovima trenutno za tu cijenu”, odgovorio je Lovrić, a nadovezao se Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekavši da se ti testovi smatraju jednima od tri najbolja antigenska testa u svijetu.

Ovakve rezultate testiranja u školama su, kaže, očekivali.

“Imamo u srednjim školama dva manja grupiranja pozitivnih. Nastavnici su 2,4 posto pozitivni u osnovnim, a 4,5% u srednjim školama. Isto imamo jedno veće grupiranje u jednoj srednjoj školi. To je očito nepridržavanje mjera nažalost, i nikakav drugi razlog. Tako da je to sve bilo očekivano”, rekao je.

Komentari