Lovkinja na uragane opisala iskustvo iz centra Ide: Savršena oluja, sve se spojilo

Ilustracija Foto: Twitter

Znanstvenica Željka Fuchs Stone, tzv. “lovkinja na uragane” komentirala je istraživanje aktualnog velikog uragana Ide koji je pogodio SAD.

“Bavim se istraživanjem tropskih oluja, posebno uragana. Sada smo na velikom projektu koji financira američka mornarica na 5 godina, gdje letimo u uragane na Atlantiku, pogotovo onima koji prijete američkom tlu”, objašnjava Fuchs Stone za N1.

A bila je i u centru Ide.

“Zadnjih par dana bilo je intenzivno, pred četiri dana smo počeli letjeti. Dosad smo obavili šest letova. Tri leta s avionom koji ide na vrh troposfere, 13-14 kilometara i tri tri lesta s tzv. P3 koji prodire kroz centar uragan. Zadnji let završen je malo prije nego je Ida došla do obale”, rekla je.



Mnogi Idu uspoređuju s Katrinom koja je točno prije 16 godina pogodila Louisianu. Međutim, Fuchs Stone kaže da se mogu uspoređivati, ali da je Louisina danas spremnija.

Meksički zaljev u ovo doba savršen je za stvaranje uragana.

“Mjesec dana letimo intenzivno, imamo stvarne pdoatke. Prije Ide je bila Grace, ali je na sreću Amerike otišla prema Meksiku, prošla je kroz ubrzani intenzitet. Pokušavamo proučiti zašto neki uragani to dožive, neki ne. Idi se sve spojilo, ona je perfect storm. Smicanje vjetra je idealno, evo, znali smo par dana unaprijed i upozorili javnost da će biti ovako. No puno više unaprijed ne možemo znati”, rekla je Fuchs Stone.

Komentari