London pozvao Sjedinjene Države na suzdržanost, ali i rekao kako se imaju pravo braniti

Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo je u subotu da pokažu suzdržanost nakon što su Sjedinjene Države u zračnom napadu u Iraku ubile iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija no rekao je i da se SAD ima pravo braniti od neposredne prijetnje.

Britanski ministar obrane Ben Wallace u izjavi je rekao da je razgovarao s američkim kolegom Markom Esperom i dodao da je London “zatražio od svih strana da rade na de-eskalaciji”.

“Po međunarodnom zakonu Sjedinjene Države imaju se pravo braniti od onih koji predstavljaju neposrednu prijetnju njihovim građanima”, dodao je.

Wallace je u subotu također rekao da je britanskoj ratnoj mornarici zapovijedio da ponovno počne pratiti trgovačke brodove pod britanskom zastavom kroz Hormuški tjesnac koji povezuje Omanski i Perzijski zaljev.



Prošle je godine Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon što su iranski komandosi na tom području zauzeli britanski brod, neko vrijeme bilo primorano vojnim brodovima štititi svoje brodove koji su prolazili tim najvažnijim morskim pravcem za transport nafte.

Komentari