Lokalizirani požari kod Trogira i Kaštela. U gašenju sudjelovale i zračne snage

Foto: HRZ/ M. Karačić

Lokaliziran je požar koji je buknuo u petak iza ponoći u Rudinama kod Kaštela, u kojem je izgorjelo oko šest hektara niskog raslinja, borove šume, vinograda i maslinika, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili noćas oko 1,10 sati, a na teren su izašli gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD), Kaštela, Slatine, Solina, Vranjica, Marine i Trogira. Oko 2 sata vatrogascima su u pomoć došle kolege iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita, pa je na terenu bilo 21 vozilo i 61 vatrogasac.

Požar je lokaliziran u 3,10 sati, a vatrogasci i dalje natapaju zemlju. Tijekom dana požar bi trebao biti proglašen ugašenim.

Ugašen je i požar kod Trogira

Dva Canadaira gasila požar kod Trogira, a u gašenju po prvi puta u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni sudjelovao i helikopter Mi-8 MTV1.

Dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili su angažirani u četvrtak, 17. rujna 2020. u kasnim popodnevnim satima u akciji gašenja požara na lokaciji Trogir-Plano u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kroz ostvarenih 3,5 sata naleta zračne su snage djelovale sve do početka padanja mraka, a na požarište je izbačeno više od 140 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 16. rujna 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 49 požara (22 u Šibensko-kninskoj, 20 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 270 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7700 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedena su i 32 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 15 puta.

Komentari