Ljekarnica: I dok nas prozivate po društvenim mrežama, mi radimo od jutra do sutra

Matija Djanjesic / CROPIX

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo na svom je Facebook profilu podijelila status ljekarnice u vrijeme epidemije. Njenu objavu donosimo u cijelosti.

“Priča jedne ljekarnice
Dio prvi

Oportunisti i profiteri

Zadnjih dana stalno mi iskaču nekakvi postovi o bezobrazno skupim maskama, antisepticima i sličnim traženim artiklima ovih dana. Pri tome svaki taj post i pripadajući komentari obrušava se na ljekarne, nazivajući nas ljekarnike kojekakvim, nelijepim imenima, insinuirajući da smo oportunisti i profiteri…

Za početak, ljekarne u Hrvatskoj imaju jedinstven i jasno definiran način formiranja cijena.


Čitam savjete tipa prijavite ih ovome, onome. Za vašu informaciju ljekarne su stalno pod nadzorom tržišnih, poreznih i inih inspektorata. No visoke cijene aktualnih artikala nisu posljedica ljekarničkih marži nego visokih nabavnih cijena istih, koje određuju proizvođači.
I dok nas prozivate po društvenim mrežama, mi radimo od jutra do sutra da bi svima, pa i vama fejsbuk ratnicima osigurali lijekove.. da bi nabavili rukavice, maske, antiseptike pa makar i po visokim cijenama, jer nekome je ta maska neophodna.

Trudimo se biti tu za vas

Da bi osigurali u ovim nesigurnim vremenima stabilnu opskrbu lijekovima, kako vaša majka, baka, sestra ili susjeda Mare sutra ne bi ostala bez, za život neophodnog, lijeka.
Svaki dan ostavljamo svoje obitelji, nemamo privatni život od početka ove pandemije, nemamo mogućnosti #ostatidoma. Umorni smo, na rubu snaga, izloženi pritiscima od strane pacijenata, od strane viših instanci. Balansiramo između svega, ignoriramo strah koji je prisutan kod svih, jer mi ne znamo tko nam dolazi nasuprot. Nakon čitavog dana, dolazimo doma i ne, ne zagrlimo svoje najbliže nego se prvo čistimo i dezinficiramo odjeću, da ne prenesemo nešto na ukućane. Neki su zbog straha odvojeni od ukućana.

Bez obzira na sve trudimo se da udovoljimo svima, da svi dobiju potrebne lijekove, da rasporedimo tako da svi dobiju po bočicu antiseptika, kojeg dobivamo na kapaljku. Trudimo se odgovorit na svako pitanje, odgovorit na svaki telefonski poziv kojih je bezbroj.
Trudimo se biti tu za vas, ostavljajući sebe po strani.

Koja je poanta pitate se?

Ne tražimo mi nikakve zahvale, ni hvalospjeve, ni pljeskanje ni naknade, niti išta slično, mi samo radimo svoj posao, ili bolje rečeno izvršavamo svoj poziv.

Osjećam se prozvano

Teško nam je svima i u ljudskoj prirodi je tražiti krivca, ali prestanite ljekarne krivit za svo zlo u svijetu.

Jer kad nakon čitavog dana, mrtav umoran čitaš kako te netko proziva za nešto na što nemaš nikakvog utjecaja, osjećaš se najblaže rečeno jadno. Nitko mene osobno nije prozvao, ali čitajući prozivanje bilo koje kolegice ili kolege osjećam se prozvano.

Vaša ljekarnica!”

Komentari