Likvidacija Uljanika d.d. zbog dugova i zakonskih razloga

Danijel Bartolic / CROPIX

Stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić izjavila je u srijedu kako je likvidaciju te tvrtke predložila zato što to proizlazi iz odnosa imovine i obveza, te odredbi stečajnog zakona.

“Taj zakon kaže da, ako nema uvjeta za izradu stečajnog plana, a pokazalo se da u slučaju Uljanika d.d. te mogućnosti nema, tada zakon nalaže da se ide u likvidaciju”, rekla je Ružić nakon što je skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d. kao krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije ide u likvidaciju.

“Kada usporedite procijenjenu vrijednost imovine kojom društvo raspolaže i ukupnu vrijednost obveza, a s druge strane činjenicu da nema tekuće proizvodnje ni novčanih sredstava za njezino pokretanje, onda je jedini mogući zaključak da nema uvjeta za izradu stečajnog plana”, istaknula je Ružić.

Dodala je kako utvrđene obaveze Uljanika d.d. u kojima dominantnu ulogu imaju tražbine nastale na temelju jamstava koje je isplatilo Ministarstvo financija, iznose više od 5,1 milijarde kuna.



Po njenim riječima, ukupna imovina bila je procijenjena na 1,7 milijardi kuna od čega se jedna milijarda odnosi na gradnju 500 odnosno jaružalo koje je putem dražbe prodano za 790 milijuna kuna.

“Vjerovnici su prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže”, ustvrdila je Ružić.

Dodala je kako je najvažnija mogućnost da Republika Hrvatska jamstvima osigura financijska sredstva za realizaciju poslovnog plana.

Za donošenje takve odluke nema puno vremena, smatra ona, ali ona je moguća sve dok traje postupak likvidacije društva, a to ovisi o dinamici kojom će se imovina društva prodavati.

“Moguće je da se će se to obaviti u godinu dana, a moguće je da će se protegnuti i na duži vremenski period. Okvir za poslovni plan je napravljen i pretpostavka je da bi iza njezine izrade trebali stati vjerovnici, a dominantni vjerovnik Uljanika d.d. je država”, poručila je stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Hadžić: Plan je bio i nastavak proizvodnje

Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

“Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je dio o likvidaciji, međutim odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izraziti nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo”, zaključio je Hadžić.

“Bude li takva odluka donesena sve će nas razveseliti, ali do tada mogu samo reći ‘ne vjerujem dok ne vidim'”, rekao je Hadžić.

“Mi danas imamo likvidaciju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u oživljavanje proizvodnje. Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička, koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju”, poručio je Hadžić.

Dodao da, što se tiče “političkog prepucavanja oko toga tko bi trebao stati iza projekta Uljanik 1856”, stav je svih da je pomoć svakoga tko može pomoći – od mjesne zajednice, grada i županije, pa do države, u bilo kojem obliku i na bilo koji način i više nego dobrodošla.

“Odluku mora donijeti Vlada jer ona kao većinski vjerovnik i davatelj koncesije ima sve instrumente da ju donese”, zaključio je Hadžić.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac naglasio je kako su danas, kako je rekao “neki možda i zadovoljni što je Uljanik završio u ropotarnicu povijesti odnosno što je likvidiran”.

“Nadam se da to nije kraj proizvodnje brodova u Uljaniku i da će Vlada donijeti konačnu odluku da pokrene brodogradnja u Puli, jer tu više ne može nitko imati utjecaja, ni stečajni upravitelj niti vjerovnici već isključivo Vlada”, poručio je Cerovac.

Komentari