Lijek za dijabetes tipa 2 uspješan i u borbi protiv pretilosti

Pixabay

Tirzepatid, lijek za dijabetes tipa 2, koji je nedavno odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mogao bi pomoći pretilim odraslim osobama koje ne boluju od dijabetesa pri gubitku tjelesne težine, pokazalo je novo istraživanje međunarodne grupe znanstvenika.

Djelovanje lijeka proučavano je u razdoblju od 72 tjedna među više od 2500 pretilih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri grupe, od kojih je jedna dobivala placebo, a ostale tri su jednom tjedno uzimale različitu količinu lijeka: od 5, 10 i 15 miligrama.

Sudionici studije koji su uzimali dozu od 5 miligrama lijeka prosječno su u spomenutom razdoblju izgubili oko 16 kilograma, oni na dozi od 10 miligrama u prosjeku su izgubili 22 kilograma, a sudionici kojima je davana doza od 15 miligrama prosječno su izgubili oko 23,6 kilograma. Ispitanici iz grupe koja je dobivala injekciju placeba izgubili su u prosjeku 2,4 kilograma.Tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone koji ljudima pomažu da se nakon jela osjećaju sito, odnosno djeluje na dva prirodna hormona koji pomažu mozgu da organizmu pošalje signal o sitosti. Stručnjaci vjeruju da bi mogao biti jednako učinkovit kao operativni zahvat koji se obavlja na pretilim pacijentima.

– Oko devedeset posto osoba uključenih u studiju izgubilo je na težini, a prosječan gubitak težine pri uzimanju najveće doze iznosio je 22,5 posto, što dosad nismo uočili ni u jednom sličnom istraživanju, rekla je koautorica studije dr. Ania Jastreboff, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

– Rezultati studije predstavljaju značajan napredak u potencijalnom proširenju učinkovitih terapijskih opcija za osobe koje se bore s pretilošću, rekla je Jastreboff.

Istraživanje je pokazalo da su u gotovo svih sudionika studije zamijećena poboljšanja kada se radilo o razini šećera u krvi, krvnome tlaku i razini kolesterola.

Najčešće nuspojave bile su mučnina, proljev i zatvor, no općenito su sve bile blage do umjerene, rekla je Jastreboff, dodavši da su sudionici studije uspjeli održati istu tjelesnu težinu za vrijeme čitavog 72-tjednog razdoblja istraživanja.

– Pretilost je kronična bolest koja se može liječiti. Mogli bismo je liječiti kao što liječimo bilo koju drugu kroničnu bolest – učinkovitim i sigurnim pristupima koji ciljaju na mehanizme temeljne bolesti, a ovi rezultati su dokaz da tirzepatid djeluje upravo na taj način, kazala je Jastreboff, pojasnivši i da će pacijenti možda morati ostati na terapiji ovim lijekom neograničeno dugo.

– No ako o pretilosti razmišljamo kao o kroničnoj bolesti, zašto bismo onda kroničnu bolest liječili samo 72 tjedna?, upitala se znanstvenica.

Dr. Simon Cork sa Sveučilišta u Cambridgeu Anglia Ruskin kazao je da ova klasa lijekova djeluje samo pod uvjetom da se sudionici pridržavaju i dijete propisane uz lijek, koja se temelji na smanjenom unosu kalorija u organizam.

– Dakle, ne radi se ni o kakvom čarobnom lijeku, istaknuo je Cork.

Tirzepatid je lijek farmaceutske tvrtke Eli Lilly, a u Sjedinjenim Državama je za liječenje dijabetesa tipa 2 odobren sredinom svibnja. Tada je FDA utvrdio da lijek, uz prikladnu prehranu i fizičku aktivnost, uspijeva držati pod kontrolom razinu šećera u krvi u odraslih osoba koje boluju od ovog tipa dijabetesa. Rezultati studije objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Komentari