Lijek remdesivir uskoro s ‘uvjetnim odobrenjem’ na tržištu EU

Čelnik Europske agencije za lijekove – EMA, najavio je u ponedjeljak kako bi se lijek remdesivir uskoro mogao naći u uporabi u državama članicama Europske unije radi liječenja pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Postoji mogućnost da uvjetno odobrenje bude izdano u narednim danima”, kazao je direktor EMA Guido Rasi tijekom saslušanja pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

Reuters podsjeća kako ova najava dolazi u trenutku dok SAD još nisu izdale dopuštenje za uporabu remdesivira što ga je proizvela američka farmaceutska tvrtka Gilead.

Američke su vlasti ranije izazvale ljutnju unutar EU primjenom agresivne taktike u utrci za nabavkom lijeka kojim bi se tretiralo oboljele uslijed zaraze koronavirusom.



Uvjetno odobrenje za uporabu remdesivira na razini EU-a omogućilo bi da se takav lijek može prodavati u državama članicama i prije nego što se prikupe svi potrebni podaci o njegovu učinku i propratnim pojavama.

EMA je ranije preporučila pažljivu uporabu remdesivira i prije nego što bude odobrena njegova prodaja.

Američka uprava za hranu i lijekove – FDA, istodobno je, ranije u svibnju, po hitnom postupku odobrila korištenje remdesivira nakon što je Gilead dostavio podatke koji su pokazali kako taj lijek pomaže pacijentima oboljelima od covida-19.

EU sada ubrzano ide ka narednoj fazi u postupku odobravanja lijeka poput one koja se može primijeniti i u SAD-u radi plasmana na tržište bez čekanja na rezultate svih propisanih testiranja.

Komentari