Liječnici upozoravaju na probleme u sustavu: Devastirani smo, ima nas premalo

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vikica Krolo, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika, u Dnevniku N1 iznijela je osnovne probleme koji trenutno muče zdravstveni sustav u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Boji se da će jesen biti vrlo teška.

“Zabrinuti smo jer na jesen očekujemo povećanje broja, a doći će i do drugih viroza koje će pojačati potrebu za zdravstvenim radnicima, vrijeme gripe i drugih bolesti. Sad je već teško obaviti sve zadatke pa će jesen biti vrlo teška”, rekla je Vikica Krolo.

Kao jedan od najvećih problema ističe manjak specijalista: “Nažalost, zasad idemo samo prema dole. Broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je sve manja. Broj se godinama smanjuje. Od 2.200 liječnika oko 700 ih je starije od 60 godina. Od tih 2.200 160 je starijih od 65 koji su stekli uvjete za mirovinu i rade dobrovoljno, ali s obzirom na to da su starija skupina, većina će za vrijeme jeseni i zime aktivirati mirovinu i neće htjeti raditi. I sad smo devastirani, ima nas premalo, a ako oni aktiviraju mirovine ili bolesni kolege prestanu raditi, onda nas je još manje.”

Godinama ukazuju na problem

Kaže da se na taj problem ističe već godinama i prvi koraci u rješavanju problematike manjka liječnika poduzeti su uoči proljeća, no onda se daljnjoj realizaciji na put ispriječila pandemija.



“Na taj problem ukazujemo godinama. Dosta je kolega i strah za vlastito zdravlje, ograničili su ulazak pacijenata u ordinacije što je bila i preporuka u početku. Sad ih primamo na pregled, ali ih molimo za razumijevanje, ali ne smiju dolaziti u grupama nego se moraju naručiti da se ne stvaraju velike gužve.

Moramo aktivirati mlade kolege koji su sad diplomirali i još nisu dobili specijalizacije da ih privučemo u primarnu zdravstvenu zaštitu. Od početka ministar Beroš pokazao je razumijevanje za nedostatak liječnika u primarnoj, već smo u veljači radili plan specijalizacija, otvoreno je 504 specijalizacija, ali korona nas je zaustavila da to realiziramo.”

Dodala je i da im manjka zaštitnih medicinskih sredstava: “Nemamo nažalost dovoljno sredstava. Ako se liječnici zaraze ili dođu u kontakt sa zaraženim, onda nemate koga staviti i pacijenti ostaju bez svog primarnog liječnika. Apeliramo na civilni stožer da pomogne primarnoj zdravstvenoj zaštiti da pomogne oko opskrbljivanja.”, piše N1.

Komentari