LIJEČNICI PROZIVAJU HZZO U Zadru na jednog ginekologa dolazi 12 tisuća pacijentica

Dr Žuvela, screenshot, youtube

Ginekolog Ivo Žuvela i zadarska gradska vijećnica Irena Dragić gostovali su u emisiji radija Antena Zadar o situaciji nastaloj nakon što su ginekologinja Marić i ginekolog Perović raskinuli ugovor sa HZZO-om, zbog čega je 14 tisuća pacijentica ostalo je bez svog liječnika.

Doktore Žuvela, vi ste među sedam ginekologa u Zadarskoj županiji koji nakon ove nezavidne situacije, u kojoj je na tisuće žena ostalo bez svog liječnika, upisujete pacijentice. Vidimo da su vaše kolege gotovo ispunile svoju kvotu. Imate li vi još uvijek mjesta?

Još uvijek upisujem jer mi nije toliko velik broj pacijenata, do sada to meni još ne predstavlja problem, međutim činjenica je da će i meni postati problem ako taj broj postane veći od onog za koji mogu skrbiti u realnom vremenu tokom ranog vremena.

Brojne vaše kolege pribojavaju se makismalne kvote od 9 tisuća pacijenata. Tvrde, ukoliko se dogodi pogreška pri liječenju, za istu neće biti odgovorni ni HZZO ni ministar, već oni osobno imenom i prezimenom.



Problem je u tome što se sustavno nije razmišljalo o ovoj situaciji puno ranije. HZZO se sada našao u neobranom grožđu, došlo je do situacije da njihov sustav ne funkcionira. HZZO se odnosi dosta maćehinski prema kolegama. Prije pet godina je digao maksimalni broj na sedam tisuća žena, a to je dignuto na devet tisuća žena tako da možemo očekivati s obzirom na situaciju, da će tu brojku dići na 12 tisuća, to je njima samo jedan paraf na papiru ali nama koji radimo s pacijenticama, to je veliki problem. Idealan broj žena o kojima se može skrbiti je četiri tisuće žena, nikako devet. Nitko nas ne pita kako nam je raditi sa devet tisuća žena. Taj pregled traje desetak minuta, a još toliko moramo odvojiti na administraciju. HZZO i osnivači su se ponašali dosta lagodno, za te probleme se znalo ali se nije reagiralo. Moje rješenje u ovoj situaciji koja je sada da se npr. dozvoli odnosno, dekretom obvezuje svaki zaposlenik da napravi sistematski pregled. Dakle, kad žena obavi sistemataski pregled u bilo kojoj privatnoj ustanovi, to se ustanovi refundira, i ginekolog kod kojeg je ta žena upisana nju ne mora vidjeti cijelu godinu. Osim ako nema nekih komplikacija, ta žena je dobila svoju zdravstvenu skrb, a nije opteretila primarnog ginekologa.

Doslovno govorimo o krahu zdravstvenog sustava u Zadru, resorni ministar Kujundžić izjavljuje kako nema rješenja preko noći, što će se po vama dalje događati?

Ova situacija je neodrživa, zato sam se i uhvatio reforme zdravstva, u toj mojoj reformi nama je svjedno ide li žena kod privatnog ginekologa ili kod ginekologa kod kojeg je formalno upisana, jedino bi bilo bitno da ginekolog ima ugovor s vašom osiguravajućom kućom. To bi se moglo početi realizirati no još smo daleko od toga. Kako motivirati ljude da idu na sistematski pregled? Za javne ustanove to ide dekretom, ako radite u bilo kojoj općini, županiji, javnoj službi, jednom godišnje to morate obaviti. Poslodavac vam je dužan osigurati termin za vaš sistematski. Za realni sektor je prijedlog sljedeći. Za svakog poslodavca koji osigura sistematski pregled, bilo gdje, tom poslodavcu za tog zaposlenika smanjiti doprinos za 12 posto, tako da poslodavac ima motivaciju da vas pošalje na pregled. Na mojoj plaći moj poslodavac bi imao tisuću eura godišnje uštede na osnovu manjih uplata za zdravstveno osiguranje. Sistematski forsiram jer je preventiva puno jefitinija nego samo liječenje. Najskuplji pacijenti su oni koji su zapušteni, koji dođu s problemom, rekao je Žuvela za radio Antena Zadar.

Komentari