Liječnici KBC-a Split o slučaju preminule maturantice: Imala je pridružene kronične bolesti, ali ne smije se isključiti ni koronavirus

Ilustracija Foto: Cropix

Od posljedica zaraze koronavirusom u splitskom KBC-u u subotu je umrla 17-godišnja djevojka koja je uz zarazu imala druge respiratorne probleme.

Pred KBC-om Split medijima su izjave dali prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti i doc. dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intezivnu predijatriju.

“Adolescentica stara 17 godina i 10 mjeseci primljena je na Križine zbog zastoja srca i disanja. Nakon uspješno provedene reanimacije smještena na intenzivnu njegu Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene kronične bolesti te je ustanovljeno da je COVID pozitivna“, rekao je prof. dr. Veselin Škrabić koji je napomenuo da su podaci koje iznosi u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka.

Izrazio je i sućut roditeljima i obitelji preminule djevojke.



Doc. dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju kazala je kako je bolesnica nakon uspješne reanimacije nastavila s liječenjem na Zavodu za intenzivnu pedijatriju.

“Liječenje je nastavljeno po pravilima struke, stabilizirana je no došlo je do smrtnog ishoda unatoč liječenju, u subotu u 14.45 sati”, rekla je dr. Polić.

Kazala je kako je djevojka imala i druge kronične bolesti, ali da se ne smije isključiti ni faktor što je bila pozitivna na koronavirus. Upitana je li moguće da se zastoj u disanju i rada srca dogodi i onima koji nisu pozitivni na koronavirus, liječnica je dala potvrdan odgovor.

“Sve je moguće”, poručila je.

Dodala je da se na njezinom odjelu trenutačno ne liječi niti jedan adolescent

Neslužbeno se doznaje da je djevojci pozlilo u subotu dok se s obitelji nalazila u kući nedaleko od Splita, zbog čega su ukućani pozvali Hitnu pomoć. Pružena joj je prva pomoć u tamošnjem Domu zdravlja, a nakon toga je prevezena u KBC Split, no liječnici je nisu uspjeli spasiti.

Testiranjem je utvrđeno da je bila pozitivna na COVID-19, a prethodno je imala respiratorne probleme prije svega zbog astme. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom koja bi trebala biti provedena u splitskom KBC-u. Neslužbeno se doznaje da je u samoizolaciji cijeli razred splitske škole koju je pohađala 17-godišnja djevojka.

Komentari