Liječnici i pacijenti jednu hrvatsku bolnicu tuže za čak 10 milijuna kuna

ob.koprivnica

Da je stanje u zdravstvu alarmantno ističu mnogi. O tome svjedoči i slučaj Opće bolnice u Koprivnici koja je suočena je s valom tužbi pacijenata, njihovih obitelji, ali i liječnika koji traže naknadu štete ili dodatke na plaću koji im nisu isplaćeni.

Ovog časa bolnica ima 90 takvih sudskih sporova, a odštetni zahtjevi ukupno su teški deset milijuna kuna. Od toga najviše potražuju liječnici, i to zbog poznate priče o višegodišnjem zakidanju za dodatke za prekovremen rad.

Oko 80 zaposlenih od koprivničke bolnice u isto toliko odvojenih postupaka na sudu potražuje oko sedam milijuna kuna. Uglavnom je riječ o stotinjak tisuća kuna dodataka za otežane uvjete rada po liječniku.

U tijeku je i deset sudskih postupaka za naknadu štete zbog medicinske pogreške, a sporove su pokrenuli pacijenti kojima je stradalo zdravlje ili članovi obitelji onih koji su preminuli.



Ti su postupci za odštetu teški oko 2,6 milijuna kuna, što je u prosjeku 260.000 kuna po sporu.

Inače, rekordna odšteta u Hrvatskoj od čak 5,6 milijuna kuna dosuđena je pacijentici koja je uoči rutinske operacije u KBC-u Rijeka zbog pogrešnog uvođenja u anesteziju ostala potpuno nepokretna.

Obitelji dječaka koji se u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur prilikom rođenja skoro ugušio pa dobio teška oštećenja mozga s cerebralnom paralizom bit će isplaćeno 3,7 milijuna kuna.

Dva milijuna kuna dobio je Miroslav Maškarin koji je bio na operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka. Njemu je zbog liječničkog nemara amputirana lijeva noga ispod koljena. Sudilo se i liječniku, ali slučaj je nakon više ponovljenih postupaka otišao u zastaru, piše Danica.hr.

Komentari