Lift koji je prikliještio dječaka star je 90 godina

Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebačka policija izvijestila je u nedjelju o nesreći u Ulici Frane Bulića u Zagrebu oko 15:30. Šestogodišnjeg dječaka je u predjelu trupa prignječio stari lift u zgradi. Zadobio je teške ozljede i prebačen je u KBC Rebro, gdje su mu utvrđene teške ozljede trupa i glave. Nalazi se na Intenzivnoj njezi, u teškom je stanju, ali stabilno.

S obzirom na to da se radi o djetetu, policija ne otkriva više detalja. Poručuju samo da je očevid u tijeku, no mediji javljaju da je pod istragom serviser zadužen za održavanje dizala.

“Ja jesam čula sinoć da netko viče, da se nešto događa. Danas sam tek saznala što je bilo, ma grozno, grozno”, rekla je jedna stanarka za RTL.

Gradsko stambeno gospodarstvo koje upravlja zgradom poručilo je da je lift, koji je star 90 godina, svaki mjesec servisiran.



“Zadnji redoviti mjesečni servis je bio u 11. mjesecu, a godišnji pregled je obavljen krajem kolovoza. U 2018. godini je, zbog dotrajalosti postojeće opreme dizala, izvršen manji popravak na istom. Suvlasnici su Ugovor o izvođenju radova sklopili s postojećim serviserom dizala”, odgovor je grada Zagreba.

Mediji i susjedi tvrde da je zadnji servis obavljen prije svega par dana.

Iz tvrtke zadužene za servis do daljnjega ništa ne žele komentirati pa čak ni potvrditi kada je bilo posljednje održavanje.

“Lift je zaustavljen između zadnjeg i predzadnjeg kata, točno ondje gdje živi obitelj unesrećenog dječaka. Ali ovi liftovi, ako su dobro održavani, ne bi trebali predstavljati problem”, poručio je Luka Perić, serviser dizala.

“Očito je bio prelagan, taj kontakt nije prekinuo i onda ga izvana možete pozvati. Ako je ušao u lift, on je bio prelagan na podu, nisu zatvorili vrata, netko je pozvao lift s otvorenim kabinskim vratima. Znači djeca do dvanaeste godine, znači minimalna kilaža 15-20 kilograma, u principu se ne smiju sami voziti u takvim liftovima”, zaključio je Perić.

Komentari