Lideri zemalja članica Europske unije odlučili zatvoriti granice svih država EU za sve strane državljane na mjesec dana

Europska unija zatvara svoje granice za državljane drugih zemalja na sljedećih mjesec dana. U mjeri bez presedana, koju su na videokonferencijskoj sjednici donijeli lideri država članica, granice Europe bit će, za početak, zatvorene barem trideset dana radi krize uzrokovane globalnom pandemijom novog koronavirusa.

Zabrana dolazi nakon porasta broja smrtnih slučajeva u Italiji i Španjolskoj, uz napomenu da striktne mjere zabrana provodi i Francuska. Europa je, podsjeća britanska televizijska mreža, teško pogođena novim koronavirusom koji je diljem planete pobio više od sedam i pol tisuća ljudi. Odgođeno je i Europsko prvenstvo u nogometu, a čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, poručio je da se pandemiju može kontrolirati, ali samo uvođenjem rigoroznih epidemioloških mjera po uzoru na Kinu i Južnu Koreju.

Zabrana putovanja odnosit će se na sve one koji nisu državljani EU, osim onih koji imaju dugotrajno prebivalište, članova obitelji državljana EU ili članova diplomata, kao i zdravstvenih djelatnika te osoba zaposlenih u prijevozu dobara.

Kako javlja BBC, mjere će se odnositi na 26 država članica te na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.



BBC podsjeća kako se Europska komisija ovom reakcijom nadovezuje na akcije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je zatražio ograničenje putovanja. Isti izvor navodi kako su ove mjere suspenzija režima slobodnog putovanja koje je jedno od čelnih odlika Schengenskog režima unutar EU, piše Jutarnji list.

Denis Avdagić: Ograničenje putovanja u druge zemlje nije ‘atak’ na ljude već mjera zaštite njihova zdravlja

Komentari