Letica: Deportirani iz Sirije su obični kriminalci no mogu biti žarišna točka za radikale

Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine deportiranih iz Sirije stigla je u Sarajevo. Svi muškarci bili su pripadnici  islamističkih terorističkih postrojbi i borili se pod zastavom tzv. IS-a. Američki zrakoplov u BiH je vratio skupinu od sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece. U sarajevskoj zračnoj luci bili su medicinski timovi i uvedene su posebne mjere sigurnosti.

Sandi Dizdarević, Visoka škola Union Mostar, Sigurnosni studiji, kazao je da sve osobe za koje postoje podaci da su sudjelovale u borbama u drugim državama u okviru terorističkih organizacija tretiraju se kao teroristi. “Za prvu ruku” oni će biti tretirani kao osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela tako da je jedna od opcija da im bude izrečena mjera pritvora. Za nekoliko mjeseci, koliko im traje postupak, pretpostavljam da će biti unutar kazneno-popravnih zavoda, kazao je Dizdarević.

Prema mišljenju Ante Letice, stručnjaka za siguirnost, borci ISIL-a obični su kriminalci.

“Oni su počinitelji najtežih kaznenih djela – genocid, ratni zločin, kulturocid. Prema njima se tako treba i ponašati. No oni predstavljaju veliki problem za države u koje dolaze, ali i za Europu i cijeli svijet. Oni mogu biti žarišna točka oko koje će se okupljati i domaći radikali kojih ima i u zapadnoj Europi, BiH, Americi, a predstavljaju i trajnu opasnost za sigurnost i mir u svijetu”, dodao je za HRT.



Komentari