Letačke posade HRZ-a u akcijama spašavanja dvije osobe kod Omiša i na Pelješcu

MORH

Letačke posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovale su u utorak u akcijama spašavanja dvije unesrećene osobe, jedne s brda Imber kod Omiša te druge s brda Sveti Ilija na Pelješcu, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva obrane.

“Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovale su u utorak, 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja”, priopćili su iz MORH-a.

Dodaju da su obje osobe nakon spašavanja zbrinute u Kliničkome bolničkom centru (KBC) Firule u Splitu.


U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić, koji je sudjelovao u akciji spašavanja na brdu Imber, rekao je kako su unaprijed znali za poziciju gdje se nalazi stradala osoba te je to i bio jedini mogući način dolaska do unesrećene.

“Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku sa okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No, najvažnije akcija je provedena uspješno i sigurno”, kazao je satnik Jelić, navodi se u priopćenju.

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić koji je istaknuo da je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna.

“Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba, odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula”, istaknuo je pukovnik Stepić u priopćenju.

S današnjim akcijama spašavanja letačk posade iz Divulja u potražnim akcijama angažirane su ukupno 11 puta ove godine

Komentari