LAVROV: Ukrajinci sami trebaju odrediti kako će dalje živjeti nakon što se završi ovaj sukob

Profimedia

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu da Moskva ostaje predana demilitarizaciji Ukrajine i da bi trebao postojati popis oružja koje nikad ni bi smjelo dospjeti na ukrajinski teritorij.

– Određeni tip napadačkog oružja mora se identificirati kao ono koje nikad neće biti uvezeno u Ukrajinu i nikad napravljeno, rekao je Lavrov u intervjuu za Al Jazeeru, koji je u tekstualnom obliku objavljen na stranici njegova ministarstva.

Ruske zahtjeve Ukrajini ne treba kvalificirati kao njezinu kapitulaciju, Moskva predlaže pregovore, rekao je.

– Ne smatram da se to može kvalificirati na taj način, kao kapitulacija. Ovdje nije najvažniji termin koji će se koristiti. Mi predlažemo sporazum koji će osiguravati legitimna prava svih naroda koji žive u Ukrajini, što uključuje sve nacionalne manjine, bez izuzetka, i njihovu ravnopravnost, rekao je Lavrov.



– To se treba odraziti i u ukrajinskom zakonodavstvu, u kojem sada postoji zakon o tri autohtona naroda, kao da Rusa nikada nije bilo na ukrajinskoj zemlji. Takve stvari već stvaraju zakonodavne osnove za daljnju rusofobnu politiku, i ne samo rusofobnu, nego protiv svih ostalih nacionalnih manjina – Mađara, Rumunja, Poljaka, Bugara. Polazimo od toga da će upravo ukrajinski narod to rješavati. Ako se vlast složi s uvjetima o kojima se sada razgovara, to će biti sporazum, rekao je.

Ako Zapad odluči spustiti novu željeznu zavjesu ispred Rusije, nećemo brinuti i naći ćemo druge mogućnosti za razvoj, rekao je.

Lavrov je rekao da je Rusija priznala Volodimira Zelenskog kao ukrajinskog čelnika i pozdravila kao pozitivan korak činjenicu da je Zelenski želio sigurnosne garancije.

– Naši su pregovarači spremni za drugi krug rasprave o ovim garancijama s ukrajinskim predstavnicima, rekao je.

Nakon završetka sukoba, Ukrajinci bi sami trebali odlučiti kako će dalje živjeti, ustvrdio je Putinov šef diplomacije.

– Ukrajinci sami trebaju odrediti kako će dalje živjeti nakon što se završi ovaj sukob koji su oni počeli, a koji mi pokušavamo završiti. O tome se sada razgovara u političkim krugovima. Ja ne sudjelujem u tim raspravama. Jasno polazimo od toga da to treba biti mišljenje svih naroda koji žive u Ukrajini, rekao je Lavrov.

Zelenski je u intervjuu u utorak rekao da Rusija treba zaustaviti bombardiranje Ukrajine prije nego što se daljnji pregovori nastave. Tražio je sigurnosne garancije, ali od NATO-a, ne od Rusije.

Komentari