LAVROV PRIKUPLJA NOVE SAVEZNIKE: ‘Rusija ne izvozi glad, to je zapadna propaganda’

Facebook

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratit će se Arapskoj ligi u posjetu Egiptu, čije je sjedište u glavnom gradu Kairu.

Želi prikupiti podršku Moskvi dok se suprotstavlja međunarodnom gnjevu zbog rata u Ukrajini.

Lavrov je u Kairu razgovarao sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Egipat ima značajne veze s Rusijom, koja opskrbljuje pšenicom, oružjem i – do početka invazije na Ukrajinu – velikim brojem turista. To je prva etapa za Lavrova na kratkoj turneji po Africi tijekom koje će posjetiti Etiopiju, Ugandu i Kongo-Brazzaville.



U članku koji su objavile lokalne novine uoči njegove turneje, Lavrov je rekao da je njegova zemlja uvijek “iskreno podržavala Afrikance u njihovoj borbi za slobodu od kolonijalnog jarma”. Dodao je da Rusija cijeni “uravnoteženu poziciju” Afrikanaca po pitanju Ukrajine.

Mnoge afričke nacije teško su pogođene nestašicom žitarica uzrokovanom ruskim ratom u Ukrajini. Ukrajina i Rusija obično isporučuju više od 40% afričke pšenice, kaže Afrička razvojna banka. Egipat je inače veliki potrošač ukrajinske pšenice. U 2019. uvezla ga je 3,62 milijuna tona, više od bilo koje zemlje.

Ali u ovom je članku Lavrov odbacio optužbe da Rusija “izvozi glad” i za to okrivio zapadnu propagandu.

Dodao je da su zapadne sankcije nametnute Rusiji pogoršale “negativne tendencije” na međunarodnom tržištu hrane koje proizlaze iz pandemije koronavirusa.

Što Lavrov želi?
U analizi Willa Rossa, BBC-evog regionalnog urednika za Afriku, navodi se kako Lavrov pokušava uvjeriti afričke zemlje da im je bolje da se priklone Rusiji nego Zapadu – koristeći fraze poput “mi ćemo vam pomoći da završite proces dekolonizacije”.

Ali jasno je da na većem dijelu kontinenta postoji nevoljkost da se zauzme strana u ratu u Ukrajini. Hladni rat imao je razoran učinak, potaknuvši sukobe u Africi i zaustavivši razvoj.

Trenutačno je najveća briga rastuća cijena hrane i goriva. Više od 40% afričke pšenice dolazi iz Rusije i Ukrajine. Neki će afrički čelnici biti svjesni da kada si ljudi ne mogu priuštiti hranu, njihove vlastite pozicije na vlasti su manje sigurne.

 

Komentari