Lavrov o BiH: ‘Svatko treba shvatiti da treba poštivati sva tri naroda jer bez toga nema BiH’

Sergej Lavrov/Matija Habljak/PIXSELL

Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom, rekao je njezin šef diplomacije Sergej Lavrov u srijedu nakon sastanka s hrvatskim kolegom u Zagrebu i odbacio optužbe Zapada i SAD-a na račun Moskve, ustvrdivši da su one protivne etičkim i međunarodnim normama.

Posjet realiziran nakon dvije odgode zbog pandemije koronavirusa ostvario se nakon zadnjeg Lavrovljeva posjeta Hrvatskoj prije 16 godina i “poticaj je za nastavak pozitivnog trenda” u odnosima dviju zemalja, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka.

“Europska unija nije baš spremna za dobre odnose s Rusijom, no Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom”, rekao je Lavrov nakon potpisivanja dvaju sporazuma u MVEP-u na konferenciji za novinare s Grlićem Radmanom kojega je pozvao u posjet Rusiji.

“Unatoč aktualnim izazovima” razgovaralo se o “mogućnostima produbljenja suradnje između EU i Ruske Federacije”, rekao je Grlić Radman. “Komunikacijske kanale treba držati otvorenima”, naglasio je.



Ruski šef diplomacije stigao je u Hrvatsku u sklopu mini turneje koja je obuhvatila Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, a obilježena je skandalom jer su ga dvojica članova bosansko-hercegovačkog predsjedništva odbila primiti nezadovoljni njegovim stajalištem prema približavanju BiH NATO-u i Europskoj uniji te Daytonskom sporazumu.

U Zagrebu je Lavrov ponovio da je Moskva čvrsto opredijeljena za poštivanje Daytonskog sporazuma. “Imamo zajednički jedinstveni stav” o poštivanju jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, rekao je u izjavi novinarima.

Hrvati u BiH traže izmjenu izbornog zakona koji bi onemogućio da preglasavanjem za predstavnika hrvatskog naroda u tročlanom predsjedništvu bude izabran kandidat mimo njihove volje, što je sada slučaj. O izmjeni izbornog zakona Lavrov je rekao da BiH treba sam odlučiti o svojim političkim ciljevima.

“Svi trebaju poštivati te odluke. Svatko treba shvatiti da treba poštivati sva tri naroda”, jer “bez toga nema BiH”, poručio je.

U tom smislu treba poštivati i stajalište srpskog entiteta u BiH. “To znači i poštivanje stajališta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti”, rekao je.

Moskva se protivi izmjeni Daytonskog sporazuma, rekao je Lavrov u Sarajevu na 25. godišnjicu potpisivanja tog dokumenta kojim je postignut trajni mir, ali prema općoj ocjeni danas zahtijeva nadogradnju kako bi BiH postala funkcionalna i napredna država.

Pritom je pozvao na zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) obrazlažući da BiH ne treba “međunarodni protektorat” i podržao stajalište Republike Srpske o “vojnoj neutralnosti” te je optužio NATO da potkopava međunarodnu stabilnost.

Zbog tih njegovih izjava članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su ga primiti i optužili Rusiju da se protivi strateškim ciljevima ulaska BiH u NATO i Europsku uniju i kazali da oni ne žele biti ruski pijun na Balkanu u njihovim obračunima bilo s državama Europske unije ili s NATO-om.

Dan poslije Lavrov im je u Beogradu odgovorio da oni ne odlučuju samostalno već “po nalogu” brane interese vanjskih snaga kojima nije u interesu da zemlje zapadnog Balkana grade “uzajamno korisnu suradnje sa svim vanjskim partnerima”.

Lavrov je u Zagrebu rekao da je Moskva navikla na stalnu politiku optužbi na račun Rusije koju provode zapadne zemlje i SAD.

“To samo pokazuje nepoštivanje etičkih normi naših partnera. To nije u skladu s međunarodnim normama”, rekao je Lavrov. Sjedinjene Države optužio je da opstruiraju suradnju zemalja istočnog Mediterana s Rusijom.

“Oni zabranjuju zemljama Mediterana da surađuju s Rusijom”, rekao je Lavrov.

U utorak je američki šef diplomacije Mike Pomepo optužio Rusiju da “prijeti stabilnosti Sredozemlja” te “sije kaos” u zemljama tog područja.

SAD pokušava potkopati pravoslavlje, uključivo u Ukrajini, rekao je nadalje Lavrov.

Na pitanje kada će se ostvariti posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj, odgovorio je da će se to dogoditi kada to dopuste prilike.

U programu posjeta ruskog šefa diplomacije je sastanak s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem te svečana inauguracija nove zgradu veleposlanstva Ruske Federacije.

U MVEP-u su dvije strane potpisale Program suradnje u području kulture između hrvatske i ruske vlade za razdoblje 2020.-2022., te Plan konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova za 2021-2022.

Rusija je zainteresirana za otvaranje Centra za znanost i kulturu u Hrvatskoj, rekao je Lavrov te izrazio nadu u skori ponovni početak rada Međuvladine komisija za trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu i tehničku suradnju.

Komentari