Lavrov i Blinken sudjelovat će na sastanku OESS-a u Stockholmu

Pixabay

Američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sudjelovat će na sastanku ministara OESS-a potkraj idućeg tjedna u Stockholmu, priopćilo je Švedska, koja predsjeda tom organizacijom.

– Ovo je prvi put nakon 2017. da će američki i ruski ministar biti zajedno na godišnjoj ministarskoj sjednici – istaknula je njihova švedska kolegica Ann Linde na tiskovnoj konferenciji.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), rijetko međunarodno tijelo čiji su članovi i Sjedinjene Države i Rusija, nastoji osnažiti svoju ulogu nakon invazije Krima 2014. i porasta napetosti.

Švedska će, uz druge izjave, predati OESS-u tekst o Ukrajini koji će Moskva najvjerojatnije blokirati jer se u njemu navodi da je Krim u Ukrajini.



Sastanak koji se održava 2. i 3. prosinca događa se u vrijeme napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici, gdje Kijev i Zapad strahuju od ruske ofenzive.

– Moramo uvijek imati širom otvorene oči, ali nema znakova da Rusija neće ispuniti svoje obveze – rekla je Linde koja se prošlog tjedna u Moskvi sastala s Lavrovom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja otkrila planove o državnom udaru 1. i 2. prosinca, iako nije izrijekom spomenuo da Rusija stoji iza toga, kao i da je njegova zemlja “u cijelosti pripremljena” na vojnu eskalaciju s Moskvom, optuženu da je blizu ukrajinske granice rasporedila nove snage.

Na dnevnom redu sastanka idućeg tjedna trebalo bi se naći i pitanje migranata na granici Bjelorusije i Europske unije, a najavljen je dolazak pedesetak ministara.

Švedska, koja u 2021. predsjeda OESS-om, treba u 2022. predati dužnost Poljskoj.

Komentari