LAVROV: Da je Zelenski surađivao i nastojao provesti sporazume iz Minska, onda bi kriza u Donbasu bila odavno riješena

Profimedia

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je veliki intervjuu za TV kanal India Today u kojem je kazao da ‘ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski daje izjave ovisno o tome što ‘pije ili puši”.

‘Puno priča. Ovisno o tome što pije ili puši’, rekao je šef diplomatskog odjela upitan da komentira riječi Zelenskog koji tvrdi da Rusija namjerava upotrijebiti nuklearno oružje.

Lavrov je podsjetio da je Zelenski došao na vlast na temelju obećanja mira.

‘Rekao je da će postići mir na temelju sporazuma iz Minska, ali je nekoliko mjeseci kasnije rekao da ne može implementirati sporazume iz Minska jer oni jednostavno ne mogu biti implementirani i da je jednostavno nezamislivo da Ukrajina daje poseban status bilo kojem dijelu teritorija.’



Istovremeno, Lavrov je ukazao na heterogenost ukrajinskog teritorija, na čijem se zapadu, primjerice, 9. svibanj nikada ne slavi, dok na istoku nikada nisu hvaljene ličnosti koje se štuju na zapadu – poput onih ‘koji su surađivali s Hitlerom’.

‘Složena je struktura teritorija Ukrajine. Stoga je netočno tvrditi da Ukrajina biti samo unitarna država, da niti jednom dijelu neće biti dodijeljen poseban status, čak i ako Vijeće sigurnosti UN-a to zahtijeva. Mislim da to nije baš dobro smišljeno’, rekao je Lavrov.

‘Da je Zelenski učinio ono što je obećao svom biračkom tijelu kada je izabran za predsjednika, da je surađivao i nastojao provesti sporazume iz Minska, onda bi kriza u Donbasu bila odavno riješena’, napomenuo je Lavrov u intervjuu u kojem je potvrdio da Moskva započinje novu fazu svoje posebne vojne operacije u Ukrajini.

‘Počinje još jedna faza ove operacije i siguran sam da će ovo biti vrlo važan trenutak cijele ove specijalne operacije’, rekao je za India Today, prenio je Jutarnji.hr.

Komentari