Lauc: Zagreb je prešao sam vrhunac ovog vala, a Hrvatska kasni nekoliko dana

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u Dnevniku HTV-a govorio je član Znanstvenog savjeta Vlade, Gordan Lauc.

Gordan Lauc je rekao da zna kako ljudima pomalo smiješno zvuči kako su sljedeća dva tjedna ključna, ali uvijek su dva tjedna ključna.

“Ono što se događa danas, vidjet ćemo za tek sljedeća dva tjedna. Ako se netko danas zarazi, on će za dva tjedna razviti teške simptome”, rekao je Lauc.

Lauc je rekao kako je danas drugačije naspram prethodnog perioda zato što imamo doista jako puno zaraženih.

“Mi smo u zadnja dva tjedna potvrdili preko 30 tisuća zaraženih u Hrvatskoj, testom potvrđenih. To znači da imamo 5-10 puta više. Između 180 i 300 tisuća ljudi koji su zaraženi. To će u idućih tjedan dana povećavati pritisak na bolnice”, rekao je Lauc..

Gordan Lauc vjeruje kako neće doći do toga da se odlučuje koga staviti na respirator, a koga ne.

“Zato što je broj slučajeva prestao rasti prije osam dana. I danas vidimo mali pad na razini Hrvatske, a već dva dana pada Zagreb. Broj hospitalizacija će vjerojatno rasti još nekoliko dana i onda će se ustabiliti. Mi smo još uvijek ispod 200 respiratora, možda dođemo do 300 i nešto, ali morali bi imati 800, tako da vjerujem da nećemo doći u tu situaciju”, rekao je Lauc.

Gordan Lauc je istaknuo kako u zadnjih osam dana praktički nemamo porast broja novooboljelih.

“Ne može se gledati dan po dan, obično nedjelja i ponedjeljak bude manji broj. Ako gledamo prosječnu krivulju, ona je stala preko tjedan dana i počela je već danas padati. Zagreb je počeo padati prije nekoliko dana što se tiče oboljelih.To nam govori da je Zagreb prešao sam vrhunac ovog vala, a da Hrvatska kasni nekoliko dana i polako prelazi taj vrhunac”, rekao je Lauc za HRT.

Komentari