Lauc objasnio Plenkovićevo ograđivanje: Vlada i dalje pozorno prati situaciju i sluša naše savjete

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković zadnjih je dana kritizirao jednog od člana Vladinog znanstvenog savjeta, Gordana Lauca koji ga je pritom demantirao. Ova priča sada je dobila nastavak.

Da svi članovi Vladinog znanstvenog Savjeta i dalje nemaju suglasne stavove oko pandemije, najrazvidnije je iz istupa dr. Gordana Lauca, profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu i predsjednika Uprave biotehnološke kompanije Genos. Od Laucovih kontroverznih izjava koje relativiziraju pandemiju prije nekoliko se dana ogradio i premijer Plenković.

Pa što onda radi Savjet?

Dr. Ozren Polašek, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, potvrđuje da neki od članova Savjeta aktivno komuniciraju i razmjenjuju ideje o važnim temama, ali se to tijelo ne sastaje:

“Savjet postoji jer postoji odluka iz ožujka prošle godine o sazivanju, tako da bi se morala donijeti odluka o prestanku rada Savjeta kada bi se rasformirao. Mislim da su svi računali na mirno ljeto i nitko nije mislio da bi se Savjet trebao sazvati.”


“Glavni problem su različiti stavovi i pristupi članova, zbog kojih se nikada nije pojavio naš zajednički savjet, nego pogledi iz različitih perspektiva. U javnosti je to onda percipirano kao kaos, što nam nije pomoglo. U drugim zemljama su članovi takvih tijela ostali najčešće neimenovani i odluke bi se najčešće donosile na razini cijelog tijela ili ustanove.

Plenković o Laucu

Ovako je premijer komentirao Laucove izjave: “To što on govori, govori u svoje ime, ne u ime Savjeta. U ime Savjeta mogu govoriti samo ja nakon što se on održi. Sve drugo je govor u svoje ime, nemojte atribuirati nešto što govori netko u svoje ime” rekao je premijer Plenković. Dodao je kako su članovi Savjeta dobrovoljno došli dati doprinos.”

“Rekli smo im kada nastupaju, da to rade u svoje ime. U posljednje vrijeme nije bilo ni potrebe za komunikacijom, tako da Vlada ni na koji način ne može biti povezana s bilo čijim izjavama, ne samo njegovim. Evo, ograđujemo se od njih.”

Odgovor Lauca

Čovjek kojega se danima optuživalo konačno je iznio svoje viđenje situacije ovim riječima: “Ja ne mislim da Savjet postoji samo formalno. Vlada i dalje pozorno prati situaciju i sluša naše savjete. Otkad se situacija s pandemijom smirila, komunikacija je rjeđa, no i dalje povremeno dolazi do razmjene mailova među članovima Savjeta.”

“Neki od nas su i u izravnoj međusobnoj komunikaciji. Primjerice, ja imam zajedničke projekte s profesorima Primorcem, Polašekom i Markotić te smo u stalnom kontaktu. Što se tiče komunikacije s Vladom, osobno i dalje redovito tražim sve dostupne podatke koje dobivam na dnevnoj bazi te, ako je potrebno, u Vladu šaljem svoja razmišljanja i analize.”

Podsjetimo, Lauc je uz znanstvenika Nenada Bakića, jedini u ovoj pandemiji zagovarao blaže mjere te se strogo protivio lockdownu i sličnim mjerama. Zbog toga se našao na udaru Vlade, ali i brojnih svojih kolega.

 

Komentari