Lauc: Nema razloga za strah od novih sojeva koronavirusa. U suprotnom, rezultat je suvišno i nepotrebno širenje straha i panike

Goran Mehkek / CROPIX

Gordan Lauc tvrdi da nema opasnosti od novog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

“Unatoč zastrašivanjima, novi sojevi SARS-CoV-2 zasad ne predstavljaju nikakvu opasnost u Hrvatskoj, a važno je reći i kako nema čvrstih dokaza o tome da su novi sojevi smrtonosniji.

Iako britanski soj u Hrvatskoj još nije dokazan, čak i ako pretpostavimo da u ovom trenutku imamo oko 1 posto zaraženih novim sojem koronavirusa te ako znamo da, prema dosadašnjim statistikama, na 100 potvrđeno zaraženih, njih desetak završi u bolnici, to bi značilo da ćemo do proljeća, zbog novog soja u bolnicama imati tek 30 ljudi više, čime se opasnost britanske varijante SARS-CoV-2 stavlja u red veličine usporediv s jednim većim obiteljskim okupljanjem ili nekoliko božićnih ručkova.

Opasni novi sojevi su razlog za oprez na razini službi koje to prate, a rasprava o njima treba se najprije, na temelju primjerenih analiza mogućih utjecaja novih varijanti virusa na epidemiološku sliku, odvijati u unutar znanstvene zajednice. U suprotnom, rezultat je suvišno i nepotrebno širenje straha i panike”, tvrdi Gordan Lauc.



Komentari