Lauc: Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima

Goran Mehkek / CROPIX

“Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni”, rekao je Gordan Lauc za Dnevnik Nove TV.

Do 48 sati prije pojave prvih simptoma osoba može biti zarazna, no prof. Lauc kaže kako nije sasvim jasno koliko su zarazne asimptomatske osobe.

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo dr. Lauc kaže da ne možemo.

“Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima”, kaže.

Ističe kako smo se našli u situaciji da imamo nov i nepoznat virus koji je među nama tek tri mjeseca.

“Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znanstvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja”, objašnjava Lauc.

Može li virus zaista preživjeti na određenim predmetima Lauc kaže kako je dokazano da može preživjeti i do nekoliko dana, ali utješno je što još nikada nisu zabilježene zaraze na taj način.

“Za sad se smatra da se prenosi kapljičnim putem, znači ne aerosolom, lebdećim česticama, nego veća kapljica iz nečijih usta”, objasnio je.

Što očekuje najesen, dr. Lauc smatra da će biti problem što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vrijeme, poput gripe i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi, prenosi Dnevnik.hr.

“To trenutno vidimo na južnoj polutki. Najesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku”, poručuje dr. Lauc.

Komentari